Ford багато років свідомо продавав Fiesta і Focus з несправною коробкою Powershift

22 липня 2019

Компанія знала про браковану шестиступінчасту коробку передач PowerShift і навіть внесла в бюджет витрати на заміну важливого “органу” у випадку звернення в сервіс. 

Відповідно до внутрішніх документів і повідомлення видання Detroit Free Press, компанія Ford знала про властиві поломки трансмісії PowerShift ще до початку виробництва. Незважаючи на це, компанія продовжила реалізацію Fiesta і Focus 2011-2016 років випуску, наказавши автодилерам “відповідати клієнтам, що автомобілі функціонують в межах норм виробництва.” В документах було опубліковано електронний лист, який був надісланий в серпні 2010 року інженером-розробником до його колег і керівників, в якому він писав, що “кероване калібрування не проходить випробування і крутний момент зчеплення НОБХІДНО ДООПРАЦЮВАТИ!” Це відбулося за півроку до появлення моделі Focus 2012 року на авторинку.  

Тепер близько двох мільйонів клієнтів можуть отримати грошову компенсацію в межах врегулювання колективного позову в Апеляційному суді США, що може коштувати Форду мільйони доларів. 

На даний час проблема набула масового характеру. Її суть заключається в тому, що автоматична трансмісія з подвійним зчепленням Ford PowerShift створює проблему власникам деяких Fiesta і Focus. Зі слів людей, проблема починається з появи періодичних поштовхів під час прискорення і переходить у втрату тяги, що викликана мимовільним ввімкненням нейтральної передачі. Автовласники намагалися вирішити цю проблему: замінювали зчеплення, вихідні вали і навіть коробку передач повністю. Але після заміни деталей проблема виникала знову. Зі слів опитаних водіїв, у більшості випадків поломка виникає знову навіть коли спеціалісти з техобслуговування стверджують, що трансмісія функціонує “в межах виробничої норми”.  

В чому проблема?

Замість традиційного автоматичного гідротрансформатора в цій шестиступінчастій коробці передач використовується два блока зчеплення для з’єднання двигуна з трансмісією - один вмикається при виборі непарної передачі, а інший - парної. Коробки передач з подвійним зчепленням зазвичай забезпечують економну витрату палива і переключаються швидше, ніж традиційні автомати. Але цей вид трансмісії схильний пробуксовувати зчеплення, як при керуванні механічною коробкою передач, і перемикається тугіше, ніж автоматичний гідротрансформатор.  Ці небажені особливості ускладнюються тим фактом, що Ford використовує сухой тип зчеплення з метою підвищити продуктивність. У зчепленні мокрого типу фрикційні диски обертаються в гідравлічній рідині, забезпечуючи більш плавне перемикання. Не дивно, що в покращенних коробках передач з подвійним зчепленням, які використовуються в автомобілях Audi, BMW, Porsche і Volkswagen, застосовують вологе зчеплення. Багато власників автомобілів Ford просто не звикли до трансмісії з подвійним зчепленням, хоча історія про необхідність регулярних ремонтів коробок передач такого типу добре відома у всьому світі.  

Несправна трансмісія Powershift на моделях Fiesta і Focus, читайте на Automoto.ua

Які міри прийняла компанія?

З моменту випуску коробки PowerShift на європейському ринку 10 років назад, компанія Ford випустила більше 20 регламентів технічного обслуговування, націлених на вирішення проблем PowerShift під кодовою назвою DPS6.

В 2014 році компанія продовжила дію гарантії на трансмісію для “постраждалих” моделей Fiesta і Focus на додаткові два роки, чи 64 374 км - в цілому до 7 років і 160 934 км відповідно.

Вперше Ford почав покращувати роботу коробки передач PowerShift в 2012 році, після того як в опитуваннях J.D. Power і Consumer Reports впали їх показники. Однак проблеми все одно не зникли. Пізніше, в 2017 році, на компанію подали позов. На цій підставі в липні 2017 року президент Ford Australia граєм Вікман розповів виданню CarAdvice про ряд поліпшень трансмісії PowerShift на моделях, випущених пізніше 2016 року. Це зовсім не означає, що клієнти більше не повідомляли про подібні поломки, але, в цілому, це не вплинуло на різкий спад популярності серед клієнтів, як у випадку з попередніми моделями. Із секретних документів Ford за 16 рік можна побачити, що 350 000 водіїв авто з бракованих трансмісією зверталися в сервіси не менше 3-х разів.

Секретний документ компанії Ford, читайте на Automoto.ua

Судові позови

На врегулювання групового позову лише в Каліфорнії було виділено 35 мільйонів доларів, це не так вже багато, враховуючи кількість поточних (1.6 мільйона) і 400,000 попередніх власників таких авто тільки в США. Люди змушені регулярно відвідувати сервіс, а в деяких випадках навіть замінювати трансмісію. Більшість клієнтів. яких торкнулася проблема ремонту коробки передач, могли отримати декілька сотень доларів і купон на придбання нового Форда. Громадська організація Public Citizen стверджує, що запропонована сума компенсації занадто мала, при чому така угода була тільки на руку автовиробнику. Тим не менше, максимальний розмір відповідальності компанії, що становить 4 мільярда доларів, є теоретичним. Щоб відстояти максимальну грошову компенсацію, яка становить 2325 доларів на члена групового позова, кожен клієнт повинен подати заявку, а кожен автомобіль - бути відремонтованим не менше 8 разів. 

Саме тому Мічіганська фірма пред’являє індивідуальний позов Форду приблизно для 20,000 власників, які відмовились від прийняття участі в колективному процесі. Як повідомляє Free Press, деякі клієнти виграли в суді суми в декілька разів більші за вартість автомобіля. Більшість цих індивідуальних позовів були передані в суд штату Каліфорнії в рамках судових рішень по декількох регіонах.

Автовиробник не зміг спростувати груповий позов у Тайланді в вересні 2018 року - як стверджують, це перший груповий процес проти іноземної компанії в історії країни - компанія виплатила майже 300 клієнтам 730,000 доларів за несправні коробки передач моделей Focus і Fiesta. Ford також принесли офіційні вибачення за “незручності, пов’язані з поломками трансмісії PowerShift” і пообіцяли “докласти всі зусилля, щоб взяти на себе відповідальність за їх усунення відповідно до процедур обслуговування клієнтів”, повідомляє Detroit News.

Раніше в 2018 році, компанія Ford була оштрафована на 7.5 мільйонів доларів австралійським відділом по захисту прав споживачів “за недобросовісні і шахрайські дії”, що стосуються ремонту PowerShift. Коли справа розглядалася у 2017 році, Вікман зізнався виданню CarAdvice, що компанія не допомогла клієнтам належним чином. “Ми не збираємося надавати поганий досвід нашим клієнтам,” сказав він. 

Focus і Fiesta є одними із найпопулярніші автомобілів у світі. Мільйони цих моделей зараз експлуатуються, незважаючи на те, що проблеми з роботизованою трансмісією не вирішені до кінця. 

 

Попередня стаття Чому японці орендують автомобілі, але не їздять на них
Чому японці орендують автомобілі, але не їздять на них
Новий спецпроект Apple: безпілотні автомобілі на основі штучного інтелекту
Наступна стаття Новий спецпроект Apple: безпілотні автомобілі на основі штучного інтелекту

Популярні новини