Як вирішити проблему грюкання дверима машини

28 вересня 2021

Автовласники ненавидять, коли їх пасажири грюкають дверима. І пасажири це знають. Але все одно продовжують, випадково або спеціально, гримати дверцятами. Чи можливо вирішити цю дилему і чи дійсно дії неакуратних пасажирів такі небезпечні для авто? 

Як перестати гримати дверми авто

Чому люди продовжують грюкати дверима?

Є кілька причин, з яких люди можуть голосно зачинити дверцята машини, сідаючи в неї або виходячи з неї. У сучасних легкових автомобілях зазвичай не потрібні зусилля, щоб закрити двері. Але пасажир може звикнути до старого транспорту, в якому доводиться прикладати трохи сили до всіх процесів, в тому числі, і до закривання дверей.

Чим частіше людина так робить, тим серйозніше це перетворюється в звичку. У підсумку, люди перестають думати про те, як закрити двері.

Крім того, можливо, що деякі пасажири насправді не грюкають дверима. Часто це може бути питанням інтерпретації. Людина могла зачинити двері з невеликою силою, але водій сприйняв це як "гримання". 

Незалежно від того, з якої причини пасажир закрив дверцята з надмірною силою, наслідки можуть бути серйозні. І дорогі. 

Як грюкання дверима пошкоджує автомобіль?

Шкода від гримання дверима авто

Якщо це трапляється час від часу, ймовірно, не буде великої шкоди. Однак чим більше людей гримають дверцятами машини, тим більша ймовірність, що вам скоро доведеться зайнятися ремонтом.

В першу чергу страждає фарба автомобіля. Чим сильніше двері притискаються в закритому положенні, тим сильніше починає стиратися фарба з країв. Якщо оголити метал, утворюється іржа, що ще більше ускладнить підфарбовування.

В деяких місцях гумове ущільнення всередині дверей зношується набагато швидше, ніж зазвичай. Якщо воно розірветься або протреться, повітря почне проникати в салон автомобіля, викликаючи підвищений шум під час руху. Це також може привести до того, що двері будуть закриватися все важче і голосніше в майбутньому, що призведе до подальших пошкоджень. 

Найбільш витратна поломка, з якою ви можете зіткнутися, - це механізми замикання та внутрішні деталі дверей. Дверний замок - це те, що утримує їх закритими під час руху. Пошкоджений замок може призвести до відкриття дверей, і непристебнутий пасажир, притулившись до них, випаде на дорогу. 

Інші внутрішні деталі також можуть з часом зламатися від зносу. Петлі, механізми дверних ручок і склопідйомники вимагатимуть заміни, але ремонт буде недешевим. 

Як запобігти пошкодженням від закриття дверей 

Ущільнювач для дверей машини

  1. Найпростіший та найдешевший спосіб - нагадати людині, щоб вона не гримала дверима, коли сідає в автомобіль або виходить з нього. Якщо це ви, обов'язково прикладіть свідомі зусилля, щоб уникнути грюкання, і не сформувати шкідливу звичку. Якщо ви вважаєте за потрібне, повісьте знаки нагадування для себе і пасажирів. 
  2. Ще один спосіб запобігти пошкодженню дверей автомобіля - це встановити гумову прокладку по краях входу. Це збереже фарбу в цілості й пом'якшить удар, коли пасажири перестараються з закриттям дверей. Якщо у вашому автомобілі такий ущільнювач вже є, можливо, варто його замінити. 
  3. Останній спосіб запобігти дорогого ремонту дверей - це встановити плавний дверний доводчик. Він зробить практично неможливим захлопування дверей з силою. Якщо хтось спробує різко грюкнути дверцятами, механізм створить протидію і автоматично закриє (м'яко) для вас. Таку систему трохи складніше встановити, але в довгостроковій перспективі вона того варто. 

Вирішити проблему грюкання дверима можна, якщо докласти трохи зусиль: відучити себе та постійних пасажирів, а також встановити ущільнювачі або доводчики. А тим, хто особливо докучає, дайте почитати цю статтю. 

Попередня стаття Не роби так: 3 види проблемного тюнінгу
Не роби так: 3 види проблемного тюнінгу
Шпаргалка покупця: як вибрати позашляховик
Наступна стаття Шпаргалка покупця: як вибрати позашляховик

Популярні новини