Коли в аварії винен водій, а коли - пішохід?

27 травня 2020

Не секрет, що найчастіше винуватцями ДТП за участю пішоходів визнають водіїв. Хоча досить часто ситуація дуже неоднозначна. Звичайно, зустрічаються рішення з визнанням провини пішохода, але за статистикою за минулий рік такі випадки склали лише 0.5% від усіх пригод.

Отже, в яких випадках у ДТП винен водій?

Розглянемо один випадок, який стався в 2017 році. Пішохід порушив правила дорожнього руху і тим самим спровокував аварію. Здавалося б, його вина очевидна. Але суд визнав винним водія, адже той не скористався функцією екстреного гальмування, щоб уникнути зіткнення.

Юристи відзначають, що будь-який з учасників дорожнього руху може порушити ПДР. Необхідно встановити, чиї дії призвели до наслідків аварії.

Безсумнівно, пішохід перейшов дорогу на червоне світло і є порушником. Але ключовим моментом при розгляді цієї справи став той факт, що водій мав технічну можливість зупинити автомобіль, але не зробив цього.

Можна зробити висновок, що протиправність дій пішохода не виключає провину водія. Саме останній повинен стежити за обстановкою на дорозі і реагувати на її зміну. Якщо він не зміг вжити необхідних заходів для уникнення ДТП, вся вина автоматично знімається. Такі справи найчастіше закриваються на стадії досудового розслідування.

При з'ясуванні обставин зіткнення все буквально перевертають. Навіть якщо аварійну ситуацію створив пішохід, ставлять наступне питання: а чи міг водій уникнути наїзду? Виходить, що відповідальність лежить лише на водієві - якщо він міг уникнути аварії, значить він і винен.

З цього питання зараз проходить багато суперечок. Єдине, на що можуть вплинути самі учасники дорожнього руху - це проявляти повагу один до одного і дотримуватися норм ПДР.

Теги:
ДТП
Попередня стаття Наскільки вигідно купувати сільгосптехніку на аукціонах США?
Наскільки вигідно купувати сільгосптехніку на аукціонах США?
Як впізнати камеру автофіксації порушень: фото
Наступна стаття Як впізнати камеру автофіксації порушень: фото

Популярні новини