Машина б'є струмом: що робити

27 травня 2021

"Виходжу з машини, закриваю двері, а вона б'є струмом ..." Знайома ситуація? Давайте розберемося в причинах і знайдемо рішення. 

Можливі причини, чому авто б'є струмом 

Причини, чому автомобіль б'є струмомРаптовий удар електрики при торканні кузова виникає з кількох причин:

1. Накопичена у водія та пасажирів статична електрика. Помічали, як тріщить синтетична футболка, коли ви роздягаєтесь? А як волосся стає дибки слідом за пластиковим гребінцем? У салоні авто відбувається те ж саме: одяг треться до обшивки сидінь і людина накопичує статичну електрику. Особливо, якщо на вас шерстяний светр або синтетичний костюм. Ви виходите з салону, беретеся рукою за торець дверей, щоб закрити їх і ... отримуєте електричний розряд. 

2. Накопичений в автомобілі статистичний заряд. Кузов під час поїздки накопичує статичну електрику в собі. Якщо автомобіля торкається людина зі своїм електричним потенціалом, який відрізняється полярністю заряду, відбувається контакт "плюс і мінус" і удар струмом. 

3. Несправність електропроводки. Кузов авто починає битися струмом, якщо несправна проводка: пошкоджена ізоляція, від'єднані фіксатори, неправильно встановлена сигналізація. Оголені дроти контактують з кузовом, який "передає" заряд кожному, хто торкається машини.

Всі ці ситуації неприємні як мінімум, і небезпечні як максимум. Не хочеться отримати удар струмом від ручки коробки передач, перемикаючись під час обгону на трасі... Або створити розряд, тримаючись за пістолет на заправці...

Що зробити, щоб авто перестало бити струмом

Антистатична смужка для автомобіля

Як і з рішенням більшості життєвих проблем, потрібно почати з пошуку причини. З'ясуйте, чому авто почало бити струмом і виключіть неполадки проводки. Краще за все звернутись на СТО. Якщо з електронікою все в порядку, скористайтеся наступними порадами:

  • заземліть авто смужкою-антистатиком;
  • зволожуйте повітря в салоні;
  • обробляйте сидіння спеціальним антистатичним спреєм;
  • при виході з авто спочатку торкайтеся рукою металевої частини кузова, а потім ставайте ногами на землю. 
Попередня стаття Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?
Наступна стаття Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?

Популярні новини