Нова персона АЗС: як карантинні заходи вплинули на купівельні звички споживача послуг АЗС

25 червня 2020

Швидкість і гнучкість в прийнятті рішень - головна умова, щоб утримати лояльність клієнта в новому світі, де ми живемо з COVID-19. Карантин закінчиться, а жити і вести бізнес ми будемо вже в нових умовах. І переможе той, хто буде перебудовувати свій бізнес виходячи з оновлених потреб клієнта.

Компанія 4Service Group провела якісне маркетингове дослідження серед клієнтів АЗК з метою виділити Актуальні персони в період карантину. У чому користь персон і які рішення може приймати бізнес, грунтуючись на відомостях дослідження?

У цій статті ми хочемо поділитися результатами і висновками, які допоможуть мережам АЗС правильно і своєчасно реагувати на зміни в поведінці клієнтів і стати переможцем в цій грі з новими правилами.

Метод дослідження - 18 глибинних інтерв'ю серед автовласників, регулярних користувачів послуг АЗС.

Виникає резонне питання, чому саме метод побудови персон, а не сегментація і таргетинг, які найчастіше використовують при комунікаціях в маркетингу. Не завжди соціально-демографічні критерії (стать, вік, дохід, географія) можуть дати відповіді, чому саме ці люди користуються нашим продуктом, або, навпаки, перестали.

Правильно побудовані персони можуть допомогти побудувати нову комунікацію з вашим споживачем, можливо, вже з іншим - з новими болями і потребами. Вивчивши своїх споживачів за допомогою персон, можна вийти з карантину з новими ціннісними пропозиціями.

Всіх респондентів інтерв'ю об'єднує:

  • розуміння ситуації: усвідомлення того, що відбувається, які це вносить в життя обмеження, і які будуть наслідки;
  • життя в тій чи іншій мірі завмерло в очікуванні закінчення карантину;
  • у всіх без винятку респондентів умови життя змінилися, і мова не тільки про матеріальні можливості, але і про ставлення до багатьох речей.

Разом з прийняттям "світ більше не буде колишнім", більшість респондентів на підсвідомому рівні вважають ці зміни тимчасовими. І чекають, що рано чи пізно все повернеться "як було". Люди мінятися не хочуть, але їм доводиться, і вони дуже складно усвідомлюють і приймають ці зміни.

Клієнти будуть знову і знову переусвідомлювати реальність, продовжувати пересуватися з однієї стадії прийняття до наступної, їх вимоги і очікування від компанії, бренду або сервісу будуть постійно змінюватися.

Як бізнесу адаптуватися до цих мінливих вимог? Відповідь одна: постійно "тримати руку на пульсі", "звірятися" з оновленими очікуваннями споживачів, швидко орієнтуватися і змінюватися.

У минулому році компанія 4Service Group провела кількісне дослідження сегментації. З його допомогою розділили споживачів послуг АЗС на 4 сегменти, орієнтуючись на їх купівельні звички.

В результаті основними групами по поведінкових факторах стали:

  • Клієнти, які вибирають кілька АЗС, які задовольняють їх потребу в ЯКІСНОМУ СЕРВІСІ (зручно заїжджати, приємний досвід перебування на АЗС, привабливі програми лояльності).
  • Клієнти, які вибирають одну (як правило, мережеву АЗС) і один раз визначивши свій вибір, більше не ставлять його під сумнів і зберігають ЛОЯЛЬНІСТЬ ДО БРЕНДУ практично при будь-яких умовах.
  • Клієнти, які виберуть БУДЬ-ЯКУ АЗС в момент, коли їм це необхідно, і вони заправлять автомобіль швидко і без додаткових зусиль.
  • Клієнти, які орієнтуються в основному на ПРИБУТКУ (вартість палива, не використовують додаткові послуги).

поведінкові характеристики користувачів АЗК

В цьому році ми вирішили "копнути глибше", зрозуміти, хто ці люди, які приховані мотиви можуть стояти за їх вибором і як карантинні заходи вплинули на їх поведінку. В результаті дослідження ми виділили 4 оновлені персони АЗС в залежності від їх очікувань, вимог і переваг. Здається, зараз дуже вдалий час ближче познайомитися;)

портрет користувача заправної станції

сегмент цільової аудиторії автозаправної станції

 портрет цільової аудиторії людини, який користується послугами АЗС

 портрет дівчини, який активно використовує послуги АЗК

Основні висновки, до яких можна прийти на підставі проведених глибинних інтерв'ю:

1. Клієнти АЗС хотіли б продовжити заправлятися на звичній АЗС, якщо вона буде відповідати зміненим потребам в контексті поточних умов:

  • Безпечна заправка (безконтактна оплата, "невидима" присутність заправника, чистота і гігієна, рукавички, правильна навігація).
  • Співвідношення ціна/якість знову дуже актуальне (робота з базою лояльних клієнтів, активізація акцій, відстеження своєї частки ринку, "міграція" клієнтів).
  • Якість впровадження нових стандартів і інновацій (наприклад, безконтактна оплата не викликає труднощів, QR-коду зручні у використанні і розміщенні, САНІТАЙЗЕР чистий і наповнений і т.д.).

2. Конкуренція буде проходити не тільки на рівні якості і ціни палива, але і на рівні додаткових послуг та безпеки їх використання. Зменшення кількості грошей у клієнтів цей тренд тільки посилить.

3. Виклики посткарантинного майбутнього АЗС: як повернути клієнта в точку АЗС, як викликати у нього бажання вийти з автомобіля і як запевнити, що купувати їжу або напої на АЗС не тільки смачно і зручно, але і безпечно.

4. І, напевно, найбільший виклик - АЗС потрібно буде змінюватися постійно і швидко, поки ситуація не стабілізується і не відбудеться новий перерозподіл клієнтів по ринку. Звірятися зі своїми продажами, прибутком і з клієнтами. Запитувати, що вони думають про впроваджені зміни, наскільки зміни відповідають їхнім очікуванням і задовольняють їхні потреби. Змінюватися належить в умовах невизначеності. Чи збільшиться кількість автомобілів після карантину? Які нові стандарти будуть потрібні клієнтам? Які нові вимоги висуватимуться до роботи АЗС і як їх впроваджувати, щоб це сприймалося як турбота про клієнта?

 



 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття Чим готова вразити компанія Apple? Автомобільним склом майбутнього!
Чим готова вразити компанія Apple? Автомобільним склом майбутнього!
Який термін служби каталізатора?
Наступна стаття Який термін служби каталізатора?

Популярні новини