Спойлер: функціональність, краса чи небезпека?

14 липня 2021

Бажання тюнінгувати автомобіль складно побороти. Та й навіщо, якщо покращення виправдовують себе? Наприклад, спойлер - один з найпопулярніших доробок для кузова. Тільки чи дійсно в ньому стільки функціональності, скільки ж і краси?

Для чого потрібен спойлер на кузові авто

Які завдання виконує спойлер

Спойлер - це аеродинамічний пристрій, встановлений на задньому капоті. Його основна функція - розбити потік повітря, який прямує вгору над кузовом.

Оскільки "крило" на кришці багажника зменшує опір та перешкоджає підйому задньої частини кузова, витрата палива трохи падає. Тому друге завдання, яке вирішує спойлер - економія. 

Один тільки аеродинамічний елемент не скоротить помітно ваші витрати на бензин, але відмінно працює в наборі з іншими дрібницями. З цієї причини автовиробники серійно комплектують спойлерами не тільки гоночні та супершвидкі моделі. Яскравий приклад - Тойота Пріус. 

Як спойлер економить витрати на пальне

Ще одна важлива функція - зміна та покращення зовнішнього вигляду авто. Багато водіїв встановлюють спойлер, щоб справити помилкове враження. Їм здається, що так машина виглядає як дорога, високопродуктивна або просто швидка, хоча насправді це не так.

Установка спойлера для одного тільки для поліпшення зовнішнього вигляду - це нормально, але переконайтеся, що вибрали елемент, який відповідає автомобілю. Інакше можете тільки погіршити динамічні показники або й створити аварійну ситуацію.

Як і коли працює спойлер

Технічно спойлер стає ефективним, коли ви їдете на автомобілі по трасі на швидкості 80-90 км/год і швидше. Якщо ви постійно "повзаєте" в міських заторах, він не зможе вплинути на продуктивність.

Як працює спойлер автомобіля

Додавання такої деталі до конструкції кузова здатне покращити керованість та контроль над транспортним засобом. Перенаправлений потік повітря від задньої частини автомобіля в інші зони, робить простішим проходження поворотів.

Гоночні автомобілі оснащені спойлерами саме з цієї причини. Вони їдуть на високих швидкостях та зберігають контроль на поворотах. Звичайно, болід робить болідом не тільки спойлер ...

Чому не всім потрібен спойлер

Не слід захоплюватися тюнінгом. Неправильно встановлені спойлери мають протилежний ефект і знижують паливну економічність. Дешеві аеродинамічні елементи ще й небезпечні, тому що можуть відірватися під час сильного розгону. 

Купити авто після тюнінгу свіжі оголошення на АвтоМото

Якщо ви робите тюнінг тільки для покращення зовнішнього вигляду, переконайтеся, що деталь виглядає на кузові природно. Занадто екстравагантні обвіси ускладнюють продаж машини в майбутньому. Ви вже виставили авто на продаж на декількох автосайтах та ваше оголошення з'явилося в каталозі AutoMoto.ua? Скористайтеся можливістю його підняття на топові позиції, щоб збільшити перегляди та прискорити продаж. Заходьте в “Особистий Кабінет” та керуйте своїми оголошеннями! 

Попередня стаття Великі машини для малого бізнесу: що вибирати в 2021 році
Великі машини для малого бізнесу: що вибирати в 2021 році
Як зупинити машину, якщо гальма не працюють
Наступна стаття Як зупинити машину, якщо гальма не працюють

Популярні новини