Як зупинити машину, якщо гальма не працюють

22 липня 2021

Герої кінофільмів ефектно зупиняють авто з несправними гальмами на жвавій вулиці, не зачепивши ні квіточки на клумбі, ні пішохода, ні транспорт на парковці. Але ми - звичайні водії, тому карколомні трюки в реальному житті не завжди працюють. А що тоді працює? Розберемо способи як зупинити машину, якщо відмовили гальма!

Як зупинити автомобіль без гальм

Що потрібно робити?

1. Не панікуйте. Це найскладніша порада, але тільки заспокоївшись вдасться вийти з ситуації без жертв. Увімкніть аварійну сигналізацію.

2. З'їдьте на дорогу з неінтенсивним рухом. Так буде безпечніше всім.

3. Спробуйте кілька разів натиснути на педаль. "Зниклі" гальма можуть повернутися. Але не захоплюйтеся інтенсивним тиском, інакше залишите систему без гальмівної рідини.

Як зупинити автомобіль без гальм

4. Гальмуйте двигуном. Приберіть ногу з педалі акселератора. Якщо у вас механіка, перейдіть на нижчу передачу і так до тих пір, поки не дійдете до першої. Якщо у вас "автомат", просто чекайте, поки машина сама переключиться на найнижчу передачу. Намагайтеся ні в кого не врізатися і не злетіти в кювет. 

5. Їдьте вгору. Летіти з гірки з несправними гальмами - самогубство. Тому постарайтеся вибрати маршрут, на якому дорога веде вгору. Так авто сповільниться. 

6. Відкрийте всі вікна. Це збільшить опір повітря та трохи знизить швидкість транспортного засобу.

7. В'їдьте в перешкоду. У ситуації з несправними гальмами водій, швидше за все, уже змирився з майбутнім ремонтом авто. Тому цей спосіб цілком підійде для зупинки. Спробуйте "притиснутися" до відбійника або направити машину в кущі на узбіччі. Тільки робіть це після того, як знизите швидкість до мінімальної. 

Що не можна робити?

1. Глушити мотор. Це перша ідея, яка приходить в голову в аварійній ситуації. Але ні в якому разі не можна виключати двигун. З заглушеним мотором перестають працювати гідропідсилювачі гальм та керма, "аварійка" та інші системи, а транспортний засіб стає некерованим. 

2. Використовувати електронний ручник. Від включення стоянкових гальм машину занесе і ви нічого не зможете зробити. Більше того, в авто з АКПП система не дозволить задіяти важіль ручного гальма під час руху. Якщо у вас механіка та класичні стоянкові гальма, спробуйте повільно піднімати важіль, щоб уповільнити машину. 

Як зупинити автомобіль важелем ручних гальм

3. Вмикати задню передачу. У кращому випадку, реверс не спрацює, в гіршому - дія взагалі виведе з ладу трансмісію. 

Бажаємо, щоб ці поради залишилися для вас тільки теорією і вам не довелося застосовувати їх на практиці. Будьте обережні та дбайте про свою безпеку: вчасно проходьте ТО і не забувайте оформляти страховий поліс.

Попередня стаття 7 дизельних авто для тих, хто економить
7 дизельних авто для тих, хто економить
Що означають різнокольорові смужки на нових покришках?
Наступна стаття Що означають різнокольорові смужки на нових покришках?

Популярні новини