Українці платитимуть по нулям за розмитнення авто з Канади.

5 липня 2017

Багато хто встиг почути про те, що з першого серпня в Україні повезуть «безмитні» автомобілі з Канади. Новина позитивна, але що стоїть за ажіотажем?!

 

Щоб внести ясність, почнемо спочатку. Канадські партнери недавно потішили нас заявою, що нюанси угоди про Зону вільної торгівлі, з'ясовано. До переліку товарів, що позбавилися мита, увійшли і транспортні засоби.

 

Наше літо закінчиться тим, що в країні хокею можна буде придбати авто, яке, за приблизними розрахунками, обійдеться дешевше, ніж європейський аналог.

 

Особливості «заокеанських» покупок

 

Тут варто згадати, що «0» збір торкнеться в основному автомобілів, намотавших кілометраж за океаном. Більшість водіїв це не бентежить. Так як, на канадських дорогах зустрічається чималий відсоток «американців», що славляться якістю. Є одне «але», і це не проблема сертифікації, про яку ми згадаємо далі, вся справа в тому, що заощадити вийде лише на тих авто, які були зроблені в Канаді.

 

Перелік, між тим, не поганий: Honda, Toyota, Ford, Dodge/Chrysler, Chevrolet, Buick, Jeep і Volkswagen. Вибір нових неоподатковуваних транспортних засобів обмежується тими, у кого обсяг бензинових двигунів становить 2.2 - 3.0, а дизельних перевищує 2.5 літра. Мито на нові автомобілі, що не потрапили в ці рамки, буде знижуватися поступово протягом наступних семи років, поки на восьмий рік не досягне «0». Поки ж нам пропонуються пільгові акцизи - від 0.1 до 2.2 євро на 1см3 движка, з урахуванням його місткості.

 

Що стосується найближчого майбутнього, то варто розуміти, що, навіть обравши б/в авто, ви, тим не менше, не позбавляєтесь від ПДВ, що становить 20% від вартості, і акцизного збору, що справляється з урахуванням віку, типу і обсягу силового агрегату вашої покупки. Пам'ятати варто і про оплату доставки, в середньому це 200 - 300 доларів США, і послуг посередників. Також варто запастись терпінням, плавання може затягнутися на місяць і більше. Перетинаючи наш кордон, такі авто додають в ціні приблизно 30%, але все одно коштують менше, ніж європейські одиниці. Перспективи дуже навіть непогані.

 

Недосяжна близькість

 

Навіть все сплативши, можуть виникнути проблеми з сертифікатом відповідності. Деякий час назад це питання спалило чимало нервових клітин бажаючим імпортувати автомобіль з Америки. Процедуру витримати було дійсно складно. Все починалося з оптики, головні фари «янкі» володіли не таким пучком світла, а задні ліхтарі оснащувалися червоними сигналами повороту, замість європейських жовтих. Йдучи шляхом найменшого опору, власники змінювали невгодний компонент. Далі більше, доводилося «захищати» елементи безпеки, чиє маркування не вписувалось в євро стандарти. Піропатрони та натяжителі не завжди підлягали заміні.

 

 

Останньою краплею ставало скління без потрібного маркування. Постійно виникаючі труднощі були вирішені на державному рівні. У листопаді 2016 року МІУ видало наказ №408, згідно з яким категорії M1 і N1 проходили індивідуальний огляд і пропускалися на українські дороги. Замість відомого «Євро-5» застосовується «California Code of Regulations» для транспортних засобів, випущених з 2001 по 2010 рік, і «Євро-6» для тих, які сходили з конвеєра до 2015. Тепер, довгоочікувану покупку не доведеться «шматувати», можна обмежитися заміною оптики.

 

Експертна думка

 

Що стосується прогнозів, то експерти на найближчими місяцями не передрікають купівельного буму. Нашим споживачам потрібно зрозуміти, що до чого. Хоча з часом можливо підвищення попиту на нішеві автомобілі, якими можна похвалитися.

 

Читайте також: 

 

{"code":"interesting_widget","id":1406,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1452,"type":"horizontal"} 

 

{"code":"interesting_widget","id":1483,"type":"horizontal"}

 

{"code":"interesting_widget","id":1484,"type":"horizontal"}

 
Попередня стаття Серийный вариант электромобиля Fisker EMotion представлен во всей красе
Серийный вариант электромобиля Fisker EMotion представлен во всей красе
В Україні змінять посвідчення водія та умови його видачі
Наступна стаття В Україні змінять посвідчення водія та умови його видачі

Популярні новини