Водійські ритуали: навіщо стукати по колесам перед поїздкою

25 листопада 2020

Ви точно спостерігали таку сцену: водій штовхає всі колеса автомобіля ногою, потім сідає за кермо і їде. Вважаєте це дивним ритуалом чи забобоном? Ми розповімо, навіщо стукають по колесах ногою і як це береже життя. 

Ритуал на основі ПДР

Стукання ногою по колесах автомобіля - частина перевірки перед поїздкою. У п 2.3 "а" ПДР України прописано, що для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність ТЗ. Удар по колесу допомагає перевірити тиск в шині. Так що бувалі автомобілісти не забобонні, а законослухняні. 

Автомобіль зі спущеним колесом Перед тим, як виїхати, водій повинен завести і послухати двигун, перевірити фари, двірники та дзеркала. Потім потрібно обійти машину зовні: заглянути під днище (раптом капає масло), оглянути колеса. 

Стусан ногою по колесу замінює манометр

Всі шини автомобіля повинні бути однаково накачані. Якщо повністю спущене колесо видно, то невелику різницю тиску - чутно. Для цього досвідчені водії штовхають ногою всі покришки по черзі.  

У нормі звук від удару по всіх колесах однаковий. Якщо звук глухий і гума погано пружинить - підкачайте шину. 

Перевірка тиску в шинахТиск в колесах викликає сумніви? Краще перевірте манометром наскільки добре накачані шини. Що означає різниця тиску в колесах: 

  • від 0,2 до 0,3 атм - норма, 
  • від 0,5 атм і більше - є витік повітря, прокол. 

Вчасно виявлений низький тиск в шині - не проблема. А ось зрозуміти, що колесо проколоте, коли автомобіль на трасі повело в сторону - небезпечно. 

Димиться колесо автомобіля Штовхнути кожне колесо перед виїздом з дому і послухати звук - це ритуал, який зробить вашу поїздку безпечнішою.

Попередня стаття JETOUR – відбулась офіційна презентація нового бренду в Україні
JETOUR – відбулась офіційна презентація нового бренду в Україні
Найочікуваніші електромобілі 2020 року
Наступна стаття Найочікуваніші електромобілі 2020 року

Популярні новини