5 порад, як продовжити термін служби літніх шин

18 травня 2022

Сучасні автовласники шукають способи заощадити на обслуговуванні машини. Шини - якраз один із тих пунктів у списку витрат, на який цілком можна вплинути. Дотримуйтесь цих 5 рекомендацій і літні покришки прослужать щонайменше на сезон довше. 

1. Перевіряйте розвал-сходження

Навіщо робити розвал-сходження коліс

Одна з найефективніших дій, яка допоможе продовжити термін служби шин – це перевірка вирівнювання коліс. Регулярне проходження процедури розвалу-сходження гарантує, що налаштування автомобіля відповідають технічним вимогам. Якщо не звертати увагу на цей параметр, покришки стираються набагато швидше.

2. Робіть ротацію

Для чого робити ротацію покришок

Без постійної ротації шини зношуватимуться нерівномірно. У результаті термін служби однієї покришки може різко скоротитися, тоді як з іншою все буде гаразд.

В ідеалі слід міняти місцями шини кожні 8000 км. Це досить просте завдання, з яким ви можете впоратися самостійно.

3. Слідкуйте за тиском

Як тиск в колесах впливає на знос шин

Підвищений тиск у шинах допомагає заощадити паливо. Це доведений факт. Але він також може скоротити термін експлуатації шин. Тому, перш ніж ви вирішите різко підняти тиск у колесах перед поїздкою, подумайте про вартість заміни шин! Тим паче, що є інші способи заощадити пальне.

Звичайно, занадто низький тиск у колесах також може “вбити” шини швидше, ніж ви очікуєте. Тож дотримуйтесь здорового балансу. Будь-яке порушення тиску у шинах змінює конкретні точки контакту з дорогою, що може призвести до неправильного зношування. Хоча це може здаватися не надто очевидним, постійні поїздки з перекачаними чи недокачаними шинами можуть серйозно скоротити термін їхньої служби.

4. Дбайте про чистоту

Навіщо мити колеса автомобіля

Хоча шини, звичайно ж, призначені для того, щоб їздити брудом та болотом, вони все ж таки вимагають деякого базового догляду.

Нафтопродукти (моторне масло, бензин) можуть негативно вплинути на гумову суміш шин. Тому, якщо на підлозі в гаражі є масляні плями, або ви проїхали калюжею з підозрілої речовини, вимийте колеса якнайшвидше!
Варто іноді чистити канавки покришок. Протягом поїздок ви збираєте на покришки уламки та камінці, які застрягають у протекторі. Згодом таке дрібне сміття порушує цілісність шини.

Під час миття автомобіля не проблема витратити кілька додаткових хвилин, щоб очистити протектори шин. Це може зробити їх життя набагато довшим, ніж ви думаєте!

5. Підтягуйте болти

Як правильно перевіряти автомобільні шини

Якщо у вашому авто литі диски, потрібно регулярно перевіряти колісні болти. Справа в тому, що з часом затискач слабшає і шини швидше зношуються. Середній інтервал для перевірки та підтягування болтів на колесах – 200 км пробігу. Для власників машин на сталевих дисках ця порада неактуальна.

Виконання таких простих порад, особливо у комплексі, помітно продовжить термін експлуатації літніх покришок. Ці рекомендації також актуальні, якщо цього теплого сезону вам доведеться їздити на зимових шинах.

Попередня стаття 7 седанів з АКПП до 7 500$: шукаємо на AutoMoto.ua
7 седанів з АКПП до 7 500$: шукаємо на AutoMoto.ua
6 найшвидших позашляховиків, які можна купити на автобазарі
Наступна стаття 6 найшвидших позашляховиків, які можна купити на автобазарі

Популярні новини