7 технологій, які змінили водіння

27 травня 2021

Технології змінили наше автомобільне життя. Ще 20 років тому водіння сильно відрізнялося від того, що пропонують сучасні транспортні засоби. І ми настільки звикли до нових функцій і помічників, що перестали їх помічати. Ось 7 прикладів опцій, які підняли поїздки на новий рівень. 

Система допомоги при паркуванні

Купити автомобіль з системою допомоги при паркуванні

Одна справа - знайти місце для парковки поряд з багатолюдним торговим центром, і зовсім інша - зайняти вільне місце. Однак з системою допомоги при паркуванні, встановленої на сучасних автомобілях, вам більше не доведеться турбуватися про цю незручність. Вона використовує комбінацію датчиків, камер і радарів, щоб не тільки знайти місце на паркувальному майданчику, а й направити автомобіль туди без участі водія. 

Адаптивний круїз-контроль

Купити автомобіль з адаптивним круїз-контролем

Спочатку з'явився круїз-контроль, де просто встановлювали певну межу швидкості і не відпускали педаль газу. Це дуже корисно для тривалих поїздок, але непрактично в завантажених місцях, де потрібні часті зупинка і прискорення. Ось де на допомогу приходить адаптивний круїз-контроль. Система використовує радари для розрахунку швидкості автомобіля, що рухається попереду вас. Після активації ваша машина буде автоматично сповільнювати або збільшувати швидкість, щоб йому відповідати. Раніше адаптивний круїз-контроль був опцією в розкішних автомобілях, таких як Mercedes-Benz S-Class. Зараз його все частіше можна зустріти в списку стандартних або доступних функцій практично всіх авто. 

Дисплей Head-Up

Купити машину з віртуальним дисплеєм

Це ще одна витончена сучасна функція, яка насправді вирішує дуже практичну задачу. Ця технологія проектує інформацію прямо на лобове скло і позбавляє водія від необхідності відволікатися від дороги, щоб поглянути на приладову панель. Раніше Head-Up дисплеї в основному використовувалися у військових машинах. Потім вони перекочували в цивільні транспортні засоби. Деякі віртуальні дисплеї навіть дозволяють вибирати колірну гамму і налаштовувати інформацію, яку хочете бачити перед собою.

Управління жестами і голосом

Купити автомобіль з функцією керування жестами

Управління жестами і голосом - це розумні функції для сучасного водіння. Вони зменшують кількість відволікаючих чинників, поки ви перебуваєте в дорозі. Система дозволяє управляти інформаційно-розважальною системою та іншими функціями автомобіля, не торкаючись до кнопок і не натискаючи на екран. Так, це робить сенсорні екрани застарілими ще до того, як вони з'явилися в кожній машині. Ви просто махаєте руками або говорите щось на кшталт: «Привіт, Мерседес, покажи мені маршрут до найближчого торгового центру». Щоб звикнути до управління голосом і жестами, потрібен час, але як тільки це відбувається, традиційні елементи управління раптово здаються застарілими.

Попередження про сліпі зони

Вибрати комплектацію автомобіля

За авто завжди є простір, який не видно ні в дзеркалах заднього виду, ні в бічних - це сліпа зона. Незнання того, що відбувається там, може призвести до катастрофічних наслідків. Щоб вирішити проблему, в більшості сучасних автомобілів є камера або сенсорна система, що контролюють сліпі зони. Якщо електронний помічник виявляє інший автомобіль в цій зоні, відразу попереджає звуковим сигналом, лампочкою на панелі приладів або їх комбінацією.

Сидіння з підігрівом та масажем

Купити авто в максимальній комплектації

Пройшли ті часи, коли після довгої поїздки у з'являвся біль в спині і шиї. Масажні сидіння, які раніше використовувалися тільки в люксових автомобілях, тепер можна знайти навіть в моделях середнього класу, вони можуть забезпечити певний комфорт за необхідності. Доповнювати масажні сидіння можуть функції підігріву крісел, керма і навіть підлокітників - все, щоб зробити вашу поїздку максимально приємною.

Навколишнє підсвічування салону

Купити автомобіль з кольоровою підсвіткою салону

Було проведено кілька досліджень, які встановили зв'язок між кольором і станом водія: настроєм, втомою, циркадними ритмами. Такі автовиробники, як Mercedes Benz, BMW і Audi, не витрачали часу та почали використовувати це в своїх автомобілях. Тепер ви можете створити потрібний настрій собі та пасажирам. Для цього достатньо вибрати, яким кольором буде підсвічений салон: теплим жовтим, енергійним червоним або розслабляючим синім. 

Яку функцію комфорту чи безпеки в сучасному авто ви вважаєте найнеобхіднішою?

Попередня стаття Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?
Наступна стаття Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?

Популярні новини