Автомобілі з вразливою DSG: поширені проблеми

17 березня 2023

Коробка передач DSG або Direct Shift Gearbox - це автоматизована коробка передач, яка стає все популярнішою в автомобілях. Вона пропонує плавне перемикання між передачами та покращену економію пального. Однак, як і з будь-яким вузлом автомобіля, з трансмісією DSG можуть статись неприємності. У цій статті ми обговоримо, що таке коробка DSG і поширені проблеми, які можуть виникнути з нею.

Що ламається в трансмісії DSG

Що таке трансмісія DSG

DSG - це маркетингова абревіатура Volkswagen для їхнього сімейства коробок передач з подвійним зчепленням або DCT. DSG розшифровується як "Direkt-Schalt-Getriebe" або коробка передач з прямим перемиканням.

Виробники по-різному називають коробки передач з подвійним зчепленням, вони з прямим перемиканням: DSG (Volkswagen), PDK (Porsche), PowerShift (Ford), S-Tronic (Audi).

DSG поєднує в собі найкращі характеристики та ефективність стандартної механічної коробки передач та простоту використання більш традиційної автоматичної коробки передач. DSG можуть працювати в автоматичному режимі, коли комп'ютер вирішує, коли і як перемикати передачі, або в напівавтоматичному режимі, коли водій використовує або важіль перемикання передач, або підрульові пелюстки для вибору потрібної передачі.

DSG мають два вали: один для непарних передач, а інший для парних. Для кожного валу є окрема муфта, отже подвійне зчеплення. Коли перша передача включається, автоматично вибирається друга передача на іншому валу. У міру того, як автомобіль набирає швидкість та потрібна наступна передача, зчеплення вже включене.

Типові проблеми коробок DSG

DSG - одна з передових трансмісій у світі, але і вона не позбавлена ​​проблем. Ось 7 найбільш поширених проблем із коробками передач DSG:

Головні проблеми коробки передач DSG

1. Поломка гідротрансформатора 

Це найчастіша поломка у трансмісіях DSG. Гідротрансформатор – це насос, який приймає потужність двигуна та передає її в трансмісію через шестерні для приводу коліс. Для змащування та охолодження внутрішньої частини пристрою потрібна трансмісійна рідина. Коли її рівень падає, гідротрансформатор перегрівається та ламається.

Багато автовиробників додають до трансмісії DSG додатковий резервуар, який дозволяє власникам доливати рідину без необхідності відвідування сервісного центру. Однак цього не завжди достатньо.

2. Надмірне споживання мастила

Зазвичай це відбувається через зношування підшипників гідротрансформатора коробки передач.

3. Погане зчеплення або занадто сильне прослизання зчеплення (пробуксовування) 

Це відбувається, коли зчеплення вмикається, і передача не може легко перемикатись, коли ви натискаєте на педаль газу або переводите важіль перемикання передач у положення "драйв" або "реверс". В результаті ви можете почути гучний скриготливий звук при прискоренні.

Основна проблема трансмісії DSG полягає в тому, що вони дуже складні для діагностики та ремонту, оскільки в їхній роботі задіяна велика кількість різних деталей.

4. Скрегіт або стукіт під час перемикання передач

Особливо коробка скрегоче під час переходу з першої на другу або з задньої на першу передачу. Така проблема зазвичай виникає через знос синхронізаторів. Саме вони відповідають за правильне включення кожної передачі.

5. Електричні проблеми

Трансмісія DSG - це повністю електронна автоматична коробка передач, яка включає два зчеплення. Ці зчеплення управляються електрогідравлічним блоком управління (ЕБУ), який виявляє час і швидкість перемикання передач, використовуючи вхідні дані різних датчиків. Збій у проводці або відсутність живлення трансмісії унеможливлює перемикання передач.

Все це не означає, що з коробкою передач у вашому авто траплятимуться всі проблеми одночасно. Або траплятися взагалі. Але краще знати про можливі проблеми наперед. Раніше ми писали про типові несправності варіатора.

Попередня стаття $1,8 мільярда: вартість авто, котрі продавали в інтернеті у лютому
$1,8 мільярда: вартість авто, котрі продавали в інтернеті у лютому
Автомобільні шини: як продовжити термін служби?
Наступна стаття Автомобільні шини: як продовжити термін служби?

Популярні новини