Автомобільні шини “навчилися” виробляти електроенергію

22 серпня 2019

Найбільший японський виробник Sumitomo Rubber Industries представив зразок "розумної" шини, яка самостійно виробляє електроенергію під час руху автомобіля. Розробка відбувалася спільно з фахівцями Університету Кансай.
Винахідники компанії Sumitomo розповіли про принцип роботи цієї технології. Інноваційна гума генерує електричну енергію за рахунок спеціального пристрою під назвою Energy Harvester, який кріпиться до внутрішньої сторони шини. Гума деформується під час руху автомобіля - при гальмуванні, розгоні і подоланні різних перешкод на дорогах. Пристрій виробляє електроенергію за рахунок тертя, яке виникає при кожній подібній деформації.
як виглядає пристрій Energy Harvester
Зі слів розробників, енергії, накопиченої приладом Energy Harvester, буде не достатньо для підзарядки акумулятора електрокара, але цілком вистачить для підтримки роботи деяких датчиків - наприклад, датчика тиску в шинах. Компанія впевнена, що цей винахід має потенціал: в майбутньому технологія "розумної" гуми зможе забезпечувати додаткову підзарядку автомобільній електроніці і збільшити запас ходу електромобілів.
Робота над інноваційної гумою триває за підтримки Японського науково-технічного центру. Компанія поки не готова до масового виробництва пристроїв Energy Harvester, але планує зробити технологію доступною на серійних автомобілях. 

Попередня стаття Ера електрокарів: чи вистачить в країні електроенергії?
Ера електрокарів: чи вистачить в країні електроенергії?
Новий “заряджений” універсал RS6 Avant от Audi. ФОТО
Наступна стаття Новий “заряджений” універсал RS6 Avant от Audi. ФОТО

Популярні новини