Чим загрожує зимня гума влітку та які наслідки може мати

24 червня 2020

Уже давно не зима, але пильний водій може помітити, що ледь не 20 відсотків від усіх машин на парковці чи в транспортному потоці усе ще не перейшли на літню гуму. З огляду на це, легко можна зробити висновок, що багато водіїв не знають, що зимові шини не розраховані на експлуатацію при високих температурах та можуть бути джерелом небезпеки в таких умовах. 

Пропонуємо розібратись, як незнання особливостей шин, або сумнівна економія на гумі, може зіграти в злий жарт з кожним водієм:

1. Погіршення керованості

Якщо залишити авто на зимовій гумі, воно буде гірше реагувати на рухи кермом, найбільше це помітно при спробах виконати різкий маневр. У екстремальній ситуації ця обставина може ще більше все ускладнити. А все через те, що під час виробництва, протектору надають значної деформованості. До того ж, зимова гума має особливий малюнок протектора та іншу гумову суміш у своєму складі, оскільки в складі переважає каучук, то вона досить м'яка. Коли на вулиці температура повітря більше 25 градусів за Цельсієм (як ми знаємо, асфальт нагрівається ще більше), то зимова резина в буквальному сенсі тане. Також варто звернути увагу, що палюче літнє сонце дуже висушує та руйнує структуру зимової гуми.

Отож, щоб уникнути небезпеки, краще їздити повільніше і пам’ятати, що “літній” стиль водіння на зимовій гумі не є безпечним.

2. Збільшення гальмівного шляху

Як говорилось вище, через особливості свого дизайну та складу зимова резина м’якша, ніж літня, тому можуть виникнути певні складнощі. Наприклад, під час гальмування на сухому дорожньому покритті на швидкості 80 км за годину автомобілю на зимній гумі прийдеться проїхати зайвих 7-10 метрів до повної зупинки. Якщо пересуватися повільніше (приблизно 50-60 км/год), то гальмівний шлях становить в середньому 5 метрів. Тепер уявіть собі наскільки довшим буде гальмівний шлях, якщо асфальт буде вологим. Інколи кожний метр грає важливу роль, особливо коли виникає аварійна ситуація. Тож заради власної безпеки необхідно завжди тримати безпечну дистанцію у смузі руху, не зловживати швидкісною їздою та змінювати шини відповідно до сезону.

3. Ризик аквапланування

Ця проблема постає вже не стільки через конструкцію шини, а через недогляд та нехтування правилами техніки безпеки водієм. Якщо він вирішує залиши стерту зимову гуму на літо, то через малу товщину протектора зростає ймовірність виникнення небезпеки у дощову погоду та під час подолання калюж. Ті залишки протектора, що залишились, просто не здатні боротися з водою та практично “спливають” над нею. Контакт з дорожнім покриттям втрачається і транспортний засіб може втратити керування.

Як останній аргумент хочеться додати декілька слів про економію. Стосується водіїв, які налаштовані експлуатувати зимову резину цілий рік з міркувань економії - через м'який склад зимової гуми та жарку літню пору вам не вдасться “доходити” її навіть до осені. Тому радимо не забувати про закони фізики та більше задуматись про свою безпеку, своїх пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Попередня стаття Авто з незареєстрованим ГБО: скільки прийдеться заплатити
Авто з незареєстрованим ГБО: скільки прийдеться заплатити
На українців чекає хвиля дешевих  вживаних дизельних авто з Німеччини
Наступна стаття На українців чекає хвиля дешевих вживаних дизельних авто з Німеччини

Популярні новини