Чистимо кондиціонер самі: просто, швидко і доступно

10 квітня 2020

Наявність кондиціонера в авто не є показником класу машини. Бюджетні автомобілі тепер, як правило, оснащені або цим пристроєм, або кліматичною установкою. В теперішній ситуації особливо важливо, щоб кондиціонер в салоні був чистим і мав максимальну продуктивність. Тому далі в статті ми поговоримо про те, чому з'являються неприємні запахи після включення кондиціонера, про що це говорить, як усунути цю проблему, як чистити кондиціонер і багато чого іншого.

Як виникає запах

Можемо вас заспокоїти, це не поломка приладу, а лише наслідки природних законів природи. Як влаштований кондиціонер? У тепловій машині віднімається тепло від випарника і передається конденсатору, після чого відбувається нагрівання конденсатора і охолодження випарника. Найчастіше конденсатор знаходиться в передній частині авто біля радіатора системи охолодження двигуна для гарної тепловіддачі і обдування повітрям, а випарник, через який надходить в автосалон повітря, - в приладовій панелі. Завдяки холодному випарнику відбувається охолодження повітря, що проходить крізь нього, для створення прохолоди в літню спеку.

По суті, з цієї причини з'являється проблема. В повітрі, що надходить з вулиці, міститься волога. При рівні вологості 50-60% в 1 м³ повітря - 10-15 г води. При охолодженні волога з повітря створює конденсат на випарнику в вигляді крапель води. За годину їзди утворюється 2-3 л рідини. Звичайно інженери передбачили дану ситуацію, тому в кожному кондиціонері є дренажна трубка - вона і виводить зайву воду на вулицю. Трубка знаходиться на днищі машини.

Так як випарник вологий, з повітрям надходить пил та інше сміття, яке там лишається. Коли кондиціонер вимикається, температура випарника збільшується - бактерії, грибок, цвіль та інша нечисть прискореними темпами розмножується в ідеальному, теплому і вологому середовищі. З цієї причини і утворюються запахи.

Як позбутися від запахів

Неприємні запахи в автомобільному салоні від кондиціонера

Тут все цілком зрозуміло з першого погляду - бактерії знешкодити, бруд з кондиціонера вичистити. Ці дії не тільки утилізують неприємні запахи, а й збільшать продуктивність кондиціонера. Бруд в випарнику виступає в ролі теплоізолятора і не дає можливісті повітрю охолоджуватися до необхідної температури. Існують наступні фактори, що впливають на спосіб очищення випарника в кондиціонері:

  • вік авто;
  • умови експлуатації;
  • навички автовласника.

Але для початку потрібно почистити кондиціонер без його демонтажу.

Як почистити кондиціонер

Даний спосіб актуальний для нових машини (від 3 до 5 років). В автомобілях, вік яких менше 3 років, чистка кондиціонера для профілактики також буде корисною. Застосовуючи хімічні засоби, слідуйте інструкції.

За допомогою аерозольних засобів проводиться тільки дезінфекція. Необхідно виконати такі дії:

  1. Заводимо мотор, на максимальній потужності включаємо вентилятор і кондиціонер, натискаємо на кнопку рециркуляції.
  2. Перед сидінням переднього пасажира ставимо на підлогу балончик із засобом (саме в цьому місці виникає забір повітря під час рециркуляції) і включаємо його розпорошення. У салоні авто закриваємо двері і вікна.
  3. Процедура здійснюється протягом часу, зазначеного в інструкції. Після неї провітрювати автосалон.

Очищення кондиціонера хімічними засобами

Якщо є бажання провести дезінфекцію і почистити кондиціонер, використовуємо пінні засоби в такій послідовності:

  1. Після зняття салонного фільтра через його посадочне місце заповнюємо піною повітроводи.
  2. Після закінчення часу, зазначеного в інструкції, заводимо мотор, включаємо кондиціонер і даємо йому попрацювати при різних режимах.
  3. Провітрюємо салон.

Як почистити кондиціонер в автомобілі за допомогою підручних засобів

Деякі засоби дезінфекції дуже ефективні - наприклад, Condiclean. Його вартість за 200 мл 150 грн. На упаковці вказано склад - розчин хлоргексидину біглюконат 0,05%. Ціна розчину в аптеках до 30 грн за 200 мл. Чи варто платити більше?

Розглянемо список підручних засобів, за допомогою яких проводиться дезінфекція та чистка кондиціонера.

Хлоргексидин. В аптеці можна купити готовий 0,05% розчин. Дезін, дезіхенд і дезіскраб - ті ж засоби, тільки коштувати будуть дорожче через більший об`єм і концентрацію. Щоб збільшити ефективність, до розчину хлоргексидину додають спирт (1: 1).

Розчин хлоргексидину - одне із самих дешевих і ефективних засобів чищення кондиціонера в салоні автомобіля

Лізоформін 3000. Цим препаратом дезінфікують поверхні в приміщенні, медичні вироби, використовують у разі небезпечних інфекцій, ведуть боротьбу з цвіллю. Він в будь-якому випадку допоможе позбутися від бактерій у випарнику. 5% розчину можна отримати, якщо розвести 50 мл засобу в 1 л води.

Хлорамін Б. Дезінфікуються поверхні в приміщеннях, іграшки, посуд, медичні вироби, білизна. Використовується для профілактики в осередках інфекції. Робочий розчин: 1 столову ложку порошку необхідно розвести в 1 л води.

Щоб почистити кондиціонер, виконуємо наступні дії:

  1. Заливаємо розчин в дрібнопористий розпилювач (наприклад, обприскувач для вазонів).
  2. Знімаємо повітряний фільтр автосалону.
  3. Включаємо вентилятор і кондиціонер на всю потужність.
  4. Розпилюємо розчин в отвір фільтра.
  5. Двері машини відкриваємо, а всі вихідні дефлектори важливо накрити шматком тканини, щоб розчин не потрапив на деталі салону.

Багато хто радить не експериментувати з самостійної чищенням кондиціонера і дотримуються думки, що потрібно їхати до майстрів. Ціна подібної послуги від 700 грн, а ефект той самий. Але якщо ваш кондиціонер не чистився роками і там великий шар спресованого бруду, краще звернутися до професіоналів. Майстри знімуть випарник, почистять його вручну або замінять на новий. Під час цього процесу потрібно спустити фреон, а потім знову наповнити систему. Для цього необхідне спеціальне обладнання. Ціна такої процедури в рази вище, а при заміні випарника - тим більше.

Рекомендації

Щоб вам не довелося чистити кондиціонер щомісяця, дотримуйтесь деяких простих правил.

Для початку дізнайтеся місце розташування повітряного фільтра в салоні і переконайтеся, чи він взагалі є. Якщо в моделі вашого авто не передбачений фільтр, його установка буде складною. Але все-таки потрібно спробувати пошукати інформацію на форумах: може, для вашої моделі підійдуть деталі повітроводів від старших моделей або машин інших марок для можливості установки салонного фільтра. Якщо це можливо, обов'язково встановіть фільтр - випарник буде набагато менше забруднюватись, та й чистота автосалону буде на більш високому рівні.

Є машини, в яких передбачено місце для фільтра, але воно чи закрите за допомогою заглушки, чи фільтр не встановлюють для економії коштів. Саме так влащтовані деякі комплектації Renault Logan. Це велике везіння - значить установка фільтра обійдеться з мінімальними інвестиціями, необхідно тільки вибрати підходящий.

У багатьох моделях автомобілів фільтр автосалону очищає тільки зовнішнє повітря, а при режимі рециркуляції повітря в салоні не надходить у фільтр. Тому в такому випадку цей режим потрібно включати тільки при необхідності, після чого повертатися на забір повітря з вулиці. Якщо погода волога, то скло також не буде запотівати.

Фільтр вимагає регулярної заміни. Термін його експлуатації можна відшукати в документах від виробника. Але потрібно розуміти: якщо ви їздите часто по трасах з великою кількістю пилу, то міняти фільтр потрібно частіше. Мотор вентилятора автосалону матиме дуже велике навантаження, якщо їздити з фільтрами, в яких накопичилося багато бруду і сміття, і може перестати працювати. Чистка фільтрів - майже даремне заняття, їх краще міняти.

Кілька разів на рік потрібно перевіряти, чи справна дренажна трубка. Частково забита або перетиснута деталь може привести до неприємності - вода буде під ногами у водія. Перевірка дренажної трубки при чищенні кондиціонера проводиться чимось гнучким (наприклад, складеним вдвічі мідним дротом, діаметром 1 мм). Таким чином гума трубки не порветься.

Експлуатуючи кондиціонер, обов'язково за 2-3 хвилини до кінця поїздки вимикайте охолодження, але не вимикайте вентилятор. За цей проміжок часу випарник зможе нагрітися і висохнути - в такому середовищі бактерії не будуть активно розмножуватися. Та й водій, коли вийде на вулицю, не отримає тепловий удар, тому що автосалон буде вже не таким прохолодним, і зміна температури буде не така різка.

Своєчасний і правильний догляд за кондиціонером автомобіля в наш час додаткова профілактика від коронавірусу. Будьте обережні і бережіть своє здоров'я!

Попередня стаття 7 б/в моделей, за які не шкода 8 тисяч доларів
7 б/в моделей, за які не шкода 8 тисяч доларів
Як аферисти обманюють автовласників під час карантину
Наступна стаття Як аферисти обманюють автовласників під час карантину

Популярні новини