Що можна дізнатися по Він номеру автомобіля

6 березня 2024

Що можна дізнатися по Він номеру автомобіля

Розглядаючи оголошення про продаж автомобілів з аукціону, рекомендується перевірити VIN-код. Це потрібно, щоб уникнути можливих випадків шахрайства. Для перевірки необхідно використовувати VIN номер, зазначений в оголошенні про продаж. Деякі недобросовісні продавці з чорного ринку можуть навмисне приховувати VIN з метою приховати інформацію про стан автомобіля після аварії. З іншого боку, недобросовісні покупці можуть використовувати інформацію про авто та його власника, щоб досягти значного зниження вартості покупки. Ця стаття буде корисною як покупцям, так і продавцям автомобілів. Ви дізнаєтеся, що є ВІН код, що можна дізнатися за ВІН кодом автомобіля в інтернеті та як очистити історію машини.

ВІН код автомобіля – що це

Якщо розглядати він номер автомобіля, можна побачити, що він є 17 символів - цифри і букви латинського алфавіту. У цьому коді міститься інформація про виробника, характеристики автомобіля та дату виробництва. Ідентифікаційний номер надається на стадії виробництва і не може бути змінений протягом усього терміну експлуатації автомобіля. Код використовується для оформлення документів. Згідно зі світовими стандартами, виробник транспортного засобу не має права повторно використовувати VIN-номер протягом 30 років. VIN ніколи не повторюється, тому унікальний, як відбитки пальців людини.

Оскільки VIN є незмінним ідентифікатором вашого автомобіля, він використовується для зберігання офіційних записів про автомобіль у цифровому форматі. Цю інформацію можна перевірити через державні та професійні ресурси. При продажі автомобіля на аукціоні потенційні покупці можуть проводити перевірку історії авто за VIN-кодом.

Використовуючи номер ВІН, вони можуть отримати доступ до історії обслуговування транспортного засобу, дізнатися про його рейтинг з викиду CO2, кількість попередніх власників, зміни в реєстраційних даних (наприклад, персоналізовані номерні знаки), а також інформацію про можливу участь автомобіля в дорожньо-транспортній пригоді або злочинної діяльності. Страхові випадки, пов'язані з автомобілем, також можуть бути переглянуті за його ВІН-кодом.

VIN-код зазвичай розміщується у трьох основних місцях на автомобілі:

  • на панелі приладів поруч з лобовим склом з лівого боку (з боку водія);
  • штамп на шасі – зазвичай він розташовується на рамі або іншій металевій частині автомобіля, тому VIN-номер ще часто називають «номером шасі»;
  • у паспорті транспортного засобу, реєстраційному журналі та страхових документах – ці документи можуть містити ВІН-номер у надрукованому вигляді або у вигляді штрих-коду.

Наявність VIN-номера в різних місцях на кузові та в документації забезпечує його доступність і допомагає забезпечити точність ідентифікації машини в різних ситуаціях – під час реєстрації, страхування та ідентифікації авто в процесі експлуатації та продажу.

Розшифровка ВІН коду

Кожен символ VIN-коду має значення. Інформація, яка зашифрована в ідентифікаційному номері, залежить від країни виробництва та виробника.

Що можна дізнатися за VIN номером автомобіля:

  • Перший символ вказує на країну походження авто, де він був виготовлений. Це свого роду географічний покажчик.
  • Другий символ означає виробника.
  • Третій символ вказує на тип або модель автомобіля.

Усі три перші знаки у коді повністю складають WMI (міжнародний ідентифікатор виробника).

З четвертого по восьму символи містять інформацію про марку, тип кузова, об'єм і тип двигуна, а також моделі та серії автомобіля. Це інформативна чи описова частина коду – VDS.

Дев'ятий символ – код безпеки, що підтверджує, що VIN належить авторизованому виробнику.

Далі слідує третина ВІН номера – VIS, в якій містяться дані про завод виробника та серійний номер авто:

  • десятий символ вказує на модельний рік автомобіля;
  • одинадцятий символ вказує на завод, де було зібрано автомобіль;
  • останні шість цифр – серійний номер автомобіля, що робить його унікальним.

Як очистити історію авто за ВІН номером

Що можна дізнатися за ВІН кодом машини

За VIN-номером автомобіля можна отримати безліч важливих відомостей, включаючи:

  1. Фотографії автомобіля, які допоможуть краще уявити його зовнішній вигляд і стан.
  2. Фактичний пробіг - важливий показник для оцінки стану та вартості авто.
  3. Інформація про ДТП та пошкодження – дані, які допоможуть оцінити не лише стан, а й безпеку транспортного засобу.
  4. Історія реєстрації – кількість попередніх власників та терміни володіння автомобілем.
  5. Умови використання автомобіля – за VIN-кодом можна дізнатися, чи був автомобіль використаний у таксі, поліції або як службовий транспортний засіб, що може вплинути на його стан та вартість.
  6. Дані про викрадення – перевірка авто за базами даних.
  7. Технічні дані – технічні характеристики автомобіля, такі як тип двигуна, об'єм, тип трансмісії та інші параметри.
  8. Виробничі дефекти, відгук компанією виробником та інші проблеми, пов'язані із конкретною моделлю автомобіля.

Як дізнатися історію авто за ВІН кодом

Для перевірки історії автомобіля можна використовувати офіційні бази даних, спеціальні ресурси, безкоштовні декодери ВІН. Наприклад, є великі, добре відомі бази перевірки авто зі США, такі як Carfax, де можна отримати максимум корисної інформації про американські машини.

Розшифровку ВІН номери можна отримати безкоштовно за допомогою декодерів. Існують також онлайн-сервіси перевірки ВІН номера, де можна недорого отримати розгорнутий звіт про історію автомобіля, що продається в США, Європі, Азії.

Як очистити історію авто за ВІН номером

Очищення історії дозволяє видалити з пошукових систем (зокрема Google) все,що можна дізнатися за ВІН номером автомобіля. Очистити історію можна самостійно, але краще вдатися до допомоги сервісів, які на цьому спеціалізуються і можуть швидко, законно та з гарантією видалити історію автомобіля з Інтернету.

Очищення історії авто включає пошук за ВІН кодом інформації про авто в пошукових системах, на сайтах, вибір майданчиків, з яких потрібно видалити дані про ваш автомобіль, видалення з цих сайтів фотографій, даних про пробіг, реєстраційних даних, інформації про аварії, пошкодження та ремонти , а також про вартість авто на момент попередніх продажів.

За даними статистики, понад 90% покупців перед покупкою автомобіля перевіряють його історію за ВІН кодом. У випадку, якщо перевірка виявить серйозні пошкодження, факти участі в ДТП та інші проблеми, то потенційних покупців швидше відмовляться від покупки, а ¼– почнуть активно збивати ціну. Очищення історії авто допомагає зберегти персональні дані власників, встановити хорошу ціну за автомобіль, залучити покупців та уникнути шахрайства.

Попередня стаття Покупка вживаного скла: “за і проти” у виборі крихкої деталі
Покупка вживаного скла: “за і проти” у виборі крихкої деталі
5 питань, на які варто знати відповіді перед купівлею вживаного двигуна
Наступна стаття 5 питань, на які варто знати відповіді перед купівлею вживаного двигуна

Популярні новини