Що означає наклейка під капотом з фарою, цифрою та %?

20 грудня 2022

Що означає наклейка під капотом з малюнком фари

Автомобіль приховує стільки секретів та “фішок”, що навіть досвідчені автомобілісти бувають здивовані. До прикладу, наклейка під капотом з піктограмою фари, цифрою та значком “%”. Що вона означає та чи має значення взагалі?

Наклейка з піктограмою фари та “1,1%”, “1,3%” або ж іншими цифрами - це своєрідна підказка для механіка. Вона повідомляє, як потрібно налаштовувати фари.

Цифри 1,1% чи 1,5% - це оптимальне відхилення фар вниз від світлової межі. Саме тому показник для кожної моделі відрізняється. Відповідно, цифри на наклейках будуть різні. Незмінними залишаються лише піктограма оптики та знак відсотків.

Для чого під капотом клеять наклейку з фарою та цифрами

Що робити з інформацією з наклейки? Таке логічне питання виникає у кожного власника, який виявляє під капотом машини наліпку. Пересічному автомобілісту цифри не допоможуть. Хіба що він самостійно налаштовує світло, але в такому випадку знає про значення наклейки. А от механік на СТО орієнтується на дані з наліпки під час налаштування фар. Виставлення кута світлового потоку згідно з рекомендацією виробника забезпечує оптимальну якість освітлення дороги та запобігає засліплюванню інших учасників руху.

Якщо вас не влаштовує, як фари освітлюють дорогу, саме час відкоригувати їх. Можливо, варто лише виставити правильний кут нахилу оптики і їздити в темний час доби стане простіше.

Якщо на моєму авто немає такої наклейки?

Ви намагаєтесь згадати, чи є така наклейка в вашому авто? Чи навіть пішли перевіряти? Якщо не знайдете - не біда. Автовиробники часто ховають наліпку зсередини в саму фару або ж роблять виштамповку на пластику підкапотного простору. 

Зрештою, інформацію про рекомендований нахил світлового потоку фар можна знайти в посібнику з експлуатації.

Раніше ми писали, для чого на даху авто “плавничок” та чому спідометр розрахований на перевищення максимальної швидкості авто.

Попередня стаття Автомат чи механіка: які машини та за скільки продають українці?
Автомат чи механіка: які машини та за скільки продають українці?
Прогоріла прокладка ГБЦ: симптоми та рішення
Наступна стаття Прогоріла прокладка ГБЦ: симптоми та рішення

Популярні новини