Прогоріла прокладка ГБЦ: симптоми та рішення

21 грудня 2022

Ознаки пошкодження прокладки головки блока циліндрів

Прокладка головки блоку циліндрів автомобіля – це одна з тих частин, без яких двигун не може працювати. А її пошкодження є серйозною проблемою. Як звичайному водієві виявити ознаки пошкодження прокладки ГБЦ та що з цим робити? 

Двигун авто складається з двох частин: блоку циліндрів та головки циліндрів. Блок циліндрів - це поршні та циліндри, а головка циліндрів - поршні, клапани та розподільний вал (вали). Прокладка головки розташована між цими двома секціями.

Що робить прокладка ГБЦ

Функція прокладки ГБЦ полягає в герметизації тиску в циліндрах запалювання. Вона також розділяє мастило та охолоджувальну рідину і запобігає їх витоку. Якщо двигун працює при дуже високій температурі, прокладка може вийти з ладу, тобто "прогоріти". Коли таке відбувається, компресія, створювана циліндрами, не утримується. У результаті відбувається витік масла та охолоджуючої рідини. 

Симптоми прогару прокладки ГБЦ

Вчасне виявлення ознак пробитої прокладки головки блоку циліндрів заощадить час і чималі гроші на ремонт. Ось головні симптоми проблеми:

  1. Двигун перегрівається. Прогорання прокладки головки блоку циліндрів може бути викликане занадто високою температурою двигуна, проте вони також здатні призвести до перегріву силового агрегату. Пошкоджений елемент дозволяє вихлопним газам потрапляти в систему охолодження або провокує витік охолоджуючої рідини. У результаті двигун починає перегріватися.
  2. Двигун втрачає потужність. Якщо прокладка ГБЦ перестає виконувати свою функцію, у циліндрах порушується тиск. Втрата компресії призводить до того, що двигун “не тягне”. Ви помітите зниження потужності автомобіля та нетипові звуки з-під капота.
  3. Мастило стає брудним. Про пробиту прокладку головки блоку циліндрів свідчить наліт молочного кольору на кришці маслозаливної горловини або на щупі. Такий симптом є ознакою того, що мастило та охолоджувальна рідина більше не розділені і змішуються десь у системі. Забруднене мастило може призвести до серйозного пошкодження двигуна, тому потрібно оперативно замінити його.
  4. З'являється білий дим. Хмари білого диму з “солодким” запахом означають, що охолоджувальна рідина потрапила у вихлопну систему. Це часто супроводжується підвищеним тиском у системі охолодження та призводить до від'єднання шлангу радіатора.
  5. Витікає антифриз. Якщо ви помітили, що рівень охолоджувальної рідини швидко падає, можливо, пошкоджена прокладка головки блоку циліндрів. Експлуатація автомобіля з низьким рівнем антифризу може призвести до перегріву та пошкодження двигуна.

Як уникнути прогару прокладки ГБЦ

Профілактика пошкодження прокладки ГБЦ

У більшості випадків пошкодження ГБЦ можна уникнути. Для цього слід:

  • підтримувати охолодну рідину на потрібному рівні,
  • використовувати відповідний антифриз,
  • уникати перегріву двигуна.

Слідкуйте за температурою автомобіля та регулярно перевіряйте рівень охолоджуючої рідини та мастила, щоб вчасно виявити витік. 

Попередня стаття Що означає наклейка під капотом з фарою, цифрою та %?
Що означає наклейка під капотом з фарою, цифрою та %?
Покращуємо ходові якості авто: 4 прості способи
Наступна стаття Покращуємо ходові якості авто: 4 прості способи

Популярні новини