Що таке функція «Tiptronic»?

14 липня 2015

Привід є торговою назвою функції (режиму) ручного перемикання передач, який реалізується в автоматичній коробці передач. Крім споживчих якостей, дана функція дозволяє контролювати динаміку автомобіля при різних режимах роботи двигуна, додаткове прискорення, гальмування двигуном, включення зниженої передачі при повороті й інше, що недоступно для класичної АКПП.


Торгова марка Tiptronic зареєстрована в 1989 році і належить німецькому виробникові спортивних автомобілів Porshe. Спочатку система була розроблена для автоспорту, щоб забезпечити швидке перемикання передач за рахунок найменшою траєкторії важеля управління.


Багато хто використовує термін "тіптронік" для позначення окремої конструкції автоматичної коробки передач, яка включає функцію ручного перемикання передач, що не зовсім вірно. Привід - тільки функція АКПП.


Режим Tiptronic здійснюється за допомогою важеля селектора автоматичної коробки передач. Для цього в кулісі селектора передбачений спеціальний виріз зі знаками «+» і «-». На деяких моделях автомобілів ручне перемикання передач здійснюється за допомогою підрульових перемикачів (пелюсток). Обрана передача транслюється на інформаційний дисплей.


Функція реалізується за допомогою окремої програми в електронному блоці управління коробкою передач. Роботу системи Типтроник забезпечують наступні пристрої:
• перемикачі в селекторі коробки передач;
• перемикачі на рульовому колесі.

Попередня стаття Рено показав свій флагманський Талісман
Рено показав свій флагманський Талісман
Поради при купівлі вживаного автомобіля
Наступна стаття Поради при купівлі вживаного автомобіля

Популярні новини