Електромобілі = екологія? Факти та міфи

21 квітня 2023

Один з аргументів на користь електромобілів - це їх екологічність. Однак існують думки, що EV негативно впливають на навколишнє середовище. Чи відповідають такі чутки дійсності? Спробуємо розібратись, яка доля правди в тезах про неекологічність електрокарів. 

Вплив електротранспорту на природу

Міф: Виробництво батарей для електромобілів забруднює навколишнє середовище більше, ніж виготовлення бензинових двигунів.

Факт: Виробництво літій-іонних акумуляторів потребує великої кількості енергії і може передбачати використання отруйних речовин. Але їх загальний вплив на навколишнє середовище все ж менший, ніж від виготовлення бензинових двигунів. Дослідження показують, що відносна кількість викидів CO2 під час виробництва батарей для електромобілів є значно нижчою, ніж від виготовлення двигунів внутрішнього згоряння. До того ж, витрати на створення акумуляторів компенсуються зниженням викидів вуглецю у процесі експлуатації електромобіля. 

Виробництво батарей постійно вдосконалюється, що дозволяє зменшити їхні витрати та негативний вплив на довкілля.

Чи дійсно електромобілі безпечні для екології

Міф: Електромобілі не екологічні, тому що вони отримують електроенергію з електростанцій, які працюють на вугіллі.

Факт: Хоча електроенергія може бути вироблена з вугілля, навіть в такому випадку електромобілі все ще екологічніші, ніж традиційні авто. Викид СО2 від EV залежить від того, з якою енергією заряджається його батарея, але в середньому цей показник складає приблизно 54% викидів від автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння. 

З розвитком відновлюваної енергії, такої як вітер та сонце, електроенергія стає все більш екологічною. 

Чи шкідливі батареї електромобілів для довкілля

Міф: Ємність батарей електромобілів зменшується з часом, тому потрібно замінювати батареї часто, що також є шкідливим для довкілля.

Батареї електромобілів зазвичай мають тривалість життя від 8 до 10 років або ж 160 000 км. За умови правильного обслуговування батарея може прослужити значно довше, після чого її можна переробити. Або використати для створення нових батарей, щоб зменшити цьому потребу у видобутку рідкісних металів.

Крім того, батареї електромобілів можна використовувати в якості енергосховища. Наприклад, для зберігання електроенергії на станціях швидкої зарядки. Таким чином, батареї не тільки не відправляються на звалище, але й допомагають забезпечувати стабільність електромережі та зменшувати навантаження на неї в пікові години.

Отже, виробництво та експлуатація електромобілів має наслідки для довкілля. Однак цей вплив менший, ніж від виробництва та використання звичайних авто. До того ж, технології постійно вдосконалюються та стають екологічнішими. 

Попередня стаття EV на треку: які електромобілі беруть участь в перегонах?
EV на треку: які електромобілі беруть участь в перегонах?
Чи потрібно "обкатувати" двигуни сучасних авто?
Наступна стаття Чи потрібно "обкатувати" двигуни сучасних авто?

Популярні новини