EV на треку: які електромобілі беруть участь в перегонах?

20 квітня 2023

Електромобілі підкорюють серця автомобілістів, міські дороги та гоночні треки. Швидкі та потужні EV змагаються на чемпіонатах Formula E, World Solar Challenge, Extreme E та інших. Відомі автовиробники беруть участь в перегонах на спеціально допрацьованих електромобілях. Ось кілька крутих EV-учасників гоночних заїздів.

Гоночний електромобіль NIO EP9

NIO EP9

Гоночний електромобіль EP9 китайської бренду NIO має під капотом мотор двигун потужністю 1341 к.с. та їде зі швидкістю 313 км/год. Це перший електромобіль, що встановив рекорд швидкості на трасі Nürburgring Nordschleife для електричних автомобілів у 2017 році (коло за 6 хвилин 45,9 секунди). Також EP9 став першим в Formule E, який що подолав коло на трасі у Шанхаї швидше, ніж за 60 секунд. У 2018 році NIO EP9 також встановив рекорд швидкості для електромобілів на відкритій трасі Goodwood Hill Climb в Англії, подолавши дистанцію за 44,32 секунди.

Гоночний електромобіль Volkswagen ID.R

Volkswagen ID.R

Volkswagen створив гоночний електромобіль ID.R для встановлення рекордів на трасі. Він має двигун потужністю 680 к.с., може набирати 100 км/год менше, ніж за 2 секунди та розвивати швидкість до 286 км/год. Протягом 2018 та 2019 років Volkswagen ID.R встановив кілька рекордів, зокрема на традиційній трасі Пайкс-Пік в Колорадо та на Нюрбургринзі в Німеччині.

Гоночний електромобіль Genovation GXE

Genovation GXE

Genovation GXE - це електромобіль на базі Chevrolet Corvette, який має двигун потужністю 800 к.с. та може розвивати швидкість до 354 км/год. У 2019 році EV встановив рекорд для електричних автомобілів на трасі Virginia International Raceway з часом кола в 1 хвилину 37,591 секунди.

Audi e-tron FE07

Audi e-tron FE07 - це нова модель гоночного електромобіля, який дебютував у сезоні 2021-2022 років Формули E. Ауді є одним з провідних виробників гоночних електромобілів, які беруть участь у серії Формула E. Болід має електричний двигун потужністю близько 335 кВт (більше 450 кінських сил) та батарею ємністю 52  кВт/год, що дозволяє здійснювати повний заїзд на одному заряді.

З командою Audi Sport ABT Schaeffler болід Audi e-tron FE07 переміг на етапах чемпіонату Формули E в Саудівській Аравії та Монако.

Гоночний електромобіль Mercedes-EQ Silver Arrow 02

Mercedes-EQ Silver Arrow 02

Mercedes-EQ Silver Arrow 02 розроблений Mercedes-AMG High Performance Powertrains та компанією Mercedes-Benz Grand Prix Ltd для участі в Formula E. Він оснащений електричною системою з двигуном потужністю 250 кВт і батареєю ємністю 52 кВт/год. Максимальна швидкість електромобіля досягає близько 280 км/год. В рамках змагань Формули E Mercedes-EQ Silver Arrow 02 дебютував на різних трасах у світі, в тому числі в Нью-Йорку, Парижі та Берліні.

Попередня стаття 7 ознак, що час замінити маслознімні ковпачки (сальники клапанів)
7 ознак, що час замінити маслознімні ковпачки (сальники клапанів)
Електромобілі = екологія? Факти та міфи
Наступна стаття Електромобілі = екологія? Факти та міфи

Популярні новини