Як правильно зберігати авто взимку без гаража

12 грудня 2022

Найкраще місце для зберігання автомобіля, незалежно від погоди та пори року, — гараж. Проте не всі мають таку розкіш і доводиться залишати машину зимувати на відкритому повітрі. Якщо ви теж змушені зберігати автомобіль протягом зими у дворі (і не їздити ним), скористайтеся наступними порадами:

Навіщо зберігати машину з повним баком пального

1. Заправте бак

Що станеться, якщо ви поставите поряд з порожньою склянкою пляшку з холодною водою? Можете провести експеримент. І ви помітите, що на внутрішній стінці склянки починають з'являтися крапельки конденсату. Яке це має відношення до зберігання машини? 

Коли ви залишаєте автомобіль на вулиці взимку, усередині паливного бака починає утворюватися конденсат. Єдина різниця між експериментом зі склянкою та баком – останньому вода категорично протипоказана. 

Найпростіший спосіб переконатися, що взимку в паливному баку автомобіля не буде конденсату, – заправити машину. Таким чином, волозі просто не залишиться місця. Ви ефективно попередите змішування води з паливом. 

Зверніть увагу, що бензин досить леткий. Краще додати спеціальну присадку, щоб запобігти випаровуванню палива і не залишити місця для утворення конденсату взимку.

2. Замініть моторне мастило

Не поспішайте вважати цю пораду дивною та марною. А ось справді марним і небезпечним буде ідея залишити машину на вулиці в холодну погоду зі старим мастилом, без заміни свіжою рідиною.

З часом моторне мастило розкладатиметься і накопичуватиме вологу, яка замерзне зі зниженням температури. Це призведе до забруднення, яке може пошкодити двигун автомобіля.

Тому під час підготовки автомобіля до зимового зберігання на відкритому повітрі обов'язково замініть мастило.

Заміна антифризу перед зимовим сезоном

3. Залийте "зимовий" антифриз

Важливо стежити за тим, щоб рівень охолоджуючої рідини у вашому автомобілі завжди був оптимальним. Хоча влітку та навесні з антифризом може бути все гаразд, узимку ситуація змінюється. Охолоджувальна рідина може замерзнути взимку, що призведе до розтріскування трубопроводів та виникнення витоків. Це також може сприяти пошкодженню інших вузлів машини, наприклад, радіатора. 

Якщо ви залишаєте автомобіль на вулиці на зиму, слід додати антифриз, який не замерзне. Таким чином, ви позбавите себе навесні від проблем з трубами, що тріснули, і пошкодженим радіатором.

4. Подбайте про шини

Наступне, що потрібно зробити під час підготовки до зимового зберігання автомобіля на відкритому повітрі – це підготувати колеса. Найкраще було б зняти шини та зберігати їх у приміщенні. Але для більшості людей навряд чи підійде це рішення. 

А ось що точно потрібно зробити, то це повністю накачати шини. Потім придумайте як відірвати колеса від землі. Найпростіший спосіб – підняти машину домкратом і поставити на блоки. Це дуже допоможе шинам, оскільки вони не відчуватимуть постійного навантаження ваги авто. Це особливо важливо, коли погода змінюється, та покришки замерзнуть. Якщо з якоїсь причини ви не можете підняти автомобіль домкратом, покладіть дерев'яні дошки під шини. Це краще, ніж тримати їх на асфальті чи бетоні.

Догляд за автомобільнім акумулятором взимку

5. Зніміть акумулятор

Батарея вийде з ладу, якщо ви залишите її в машині на всю зиму. І якщо це станеться, вам доведеться витратити гроші на заміну акумулятора. 

Зніміть АКБ та зберігайте її у прохолодному, сухому місці. Переконайтеся, що не поставили акумулятор на бетонну поверхню, інакше він поступово розряджатиметься, аж доки повністю не "сяде". 

Зняти автомобільний акумулятор замало, щоб підтримувати його в ідеальному стані всю зиму. Вам знадобиться пристрій для обслуговування АКБ або заряджання. Доведеться стежити за рівнем заряду та періодично заряджати батарею.

Попередня стаття Чому авто "виє" в холодну погоду?
Чому авто "виє" в холодну погоду?
Акумулятор замість генератора вдома: що дозволено, а що заборонено
Наступна стаття Акумулятор замість генератора вдома: що дозволено, а що заборонено

Популярні новини