Чому авто "виє" в холодну погоду?

1 грудня 2022

Чому машина скрипить взимку

Холодна погода може спричинити появу багатьох проблем в автомобіля. Одна з них - коли машина видає звук, який нагадує виття. Це дратує та напружує. Таке сезонне "ниття" автомобіля свідчить про некритичні проблеми, які можуть перерости в серйозні поломки. "Скавуліти" і скрипіти в машині можуть наступні компоненти:

1. Незбалансований двигун

Несправність двигуна є причиною №1, чому авто "ниє". Силовий агрегат, який не працює належним чином відповідно до порядку запалювання, робить ривки та створює вібрації на холостому ходу. Проблема ускладнюватиметься в умовах холодної погоди. 

2. “Помирає” система приводних ременів

Поганий натягувач ременя або шків, який є в системі приводних ременів автомобіля, також може викликати свист під час холодного запуску. Натягувач і шків відіграють важливу роль у забезпеченні плавного проходження приводного ременя у своєму каналі. Якщо підшипник несправний, то він почне видавати скрегіт або виття. Зрештою це призведе до виходу з ладу приводного ременя.

Чим небезпечні проблеми з опорами мотора

3. Роздавлені опори двигуна

Кріплення двигуна дуже важливе для забезпечення плавності його роботи. Вони утримують всю вагу мотора на шасі автомобіля. Якщо опори перестають відповідати вимогам або зношуватись з віком, вони передають усі вібрації двигуна безпосередньо на корпус автомобіля. У результаті водій чує скигливі звуки та інші нехарактерні шуми з-під капота. Проблема ускладнюється в холодну пору року.

4. Незакріплений компонент днища/кузова

Проблема ниючих звуків з автомобіля також може бути пов'язана з будь-яким незакріпленим компонентом у машині: деталлю під капотом, панеллю кузова, тепловим екраном. Проблема не така вже й серйозна. Однак, якщо її проігнорувати, незакріплена деталь може пошкодити або зруйнувати сусідні елементи автомобіля, а також буквально відвалитися посеред дороги.

5. Проблеми з мастилом двигуна

В екстремально холодних погодних умовах мастильні матеріали в двигуні авто можуть загуснути або навіть замерзнути. В результаті мотор починає “скигліти”. Це несерйозна ситуація, яка змінюється із нагріванням двигуна.

Використовуйте рідини для мотора (і всього авто) відповідно до специфікацій для холодної погоди. Якщо вибираєте мастило та мастильні матеріали, які не витримують низькі температури, то це не тільки стане причиною скрипу та “ниття” у двигуні, але й скоротить термін служби силового агрегату. 

Раніше ми розбиралися в причинах, чому машина втрачає потужність і "глохне", а також чому авто не заводиться після заміни АКБ.

Попередня стаття Шкарпетки та спрей - що допоможе покращити зчеплення шин з дорогою взимку
Шкарпетки та спрей - що допоможе покращити зчеплення шин з дорогою взимку
Як правильно зберігати авто взимку без гаража
Наступна стаття Як правильно зберігати авто взимку без гаража

Популярні новини