Які переваги електронного полісу ОСЦПВ в Україні?

2 жовтня 2023

Переваги електронної автоцивілки

Тотальна діджиталізація охопила багато сфер нашого життя, у т.ч. автострахування. У 2018 році в Україні законодавчо було затверджено поліси ОСЦПВ в електронному форматі. І хоча традиційна паперова версія автоцивілки не втратила своєї актуальності, багато страхувальників все ж таки вирішили оформити ОСЦПВ в електронній формі.

Сам процес переходу автовласників на електронний варіант співробітництва із страховиками рухається дуже швидко. Якщо минулого року продаж е-полісів ОСЦПВ займав близько 40% від загального об’єму продажу цього виду страховок, то до середини цього року електронні поліси ОСЦПВ займають уже 60%. На думку експертів, ця тенденція найближчим часом продовжить набирати обертів.

Що таке електронний поліс ОСАЦВ?

Відповідно до чинного законодавства, електронний поліс ОСАЦВ – це електронно-цифровий документ, що містить відомості про автовласника, застрахованого ТЗ, обмеження на водіїв; роз'яснення щодо страхових сум, випадків, термінів та території дії поліса.

На відміну від знайомої паперової версії е-поліс не друкується на жовтому бланку, а надсилається страховою компанією на e-mail страхувальника у форматі PDF. Для того, щоб пред'явити такий поліс патрульному поліцейському, можна скористатися будь-яким портативним девайсом, наприклад смартфоном або планшетом. Нічого страшного не станеться, якщо ви випадково видалите файл із е-полісом. Його можна буде заново завантажити на свій пристрій, а ось відновити паперову версію набагато проблематичніше.

Для більшого спокою електронний поліс автоцивілки можна роздрукувати та возити у бардачку автомобіля. Але навіть якщо ви цього не зробите, патрульні поліцейські завжди зможуть перевірити дійсність вашої страховки через сайт МТСБУ за номером вашого автомобіля. Проте все ж таки краще, щоб автовласники мали доступ до електронної версії поліса в будь-який час, і при необхідності змогли його пред'явити.

Економія часу та зручність оформлення

Багато українських автовласників вже встигли гідно оцінити переваги електронного поліса ОСАЦВ. Найбільш вагомими аргументами на користь е-полісу є:

  • Зручність та доступність. Купити автоцивілку в електронному форматі можна онлайн, не відвідуючи офіс страхової компанії. Це суттєво економить час і позбавляє цілого ряду турбот. Для покупки е-полісу ОСЦПВ потрібно не більше 5-10 хвилин. Для цього необхідно:
  1. Авторизуватися на сайті страхової компанії
  2. Клацнути на вкладку онлайн калькулятор ОСАГО.
  3. Вибрати у ній параметри свого автомобіля. Після цього калькулятор автоматично прорахує суму за автоцивілку.
  4. Вказати інформацію про власника транспортного засобу.
  5. Сплатити поліс найзручнішим для себе способом.
  6. Отримати електронний варіант автострахування на e-mail, вказаний у момент реєстрації.
  7. Як тільки поліс буде сплачено, дані про його власника одразу потрапляють до центральної бази моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Через добу після оплати поліс буде доступним для перевірки як представниками правоохоронних органів, так і самим страхувальником.
  • Мінімізація паперової тяганини. Електронний поліс ОСЦПВ не потребує роздрукування. Ця вимога ніяк не закріплена на законодавчому рівні. Більше того, як показує практика, відсутність паперового еквівалента суттєво спрощує процедуру оформлення, та позбавляє необхідності його носіння із собою.

Купити електронний поліс ОСЦПВ можна з будь-якого місця та у будь-який час доби. Головне – наявність інтернет-з'єднання. Завдяки відсутності витрат на виготовлення паперової версії, а також відсутності комісій для страхових агентів вартість ОСЦПВ в електронному вигляді є значно нижчою.

Доступність та прозорість

Однією з ключових переваг електронного ОСЦПВ є можливість порівняння пропозицій від різних страхових компаній онлайн. Це означає, що ви можете, перебуваючи вдома, у комфортній та затишній для себе обстановці, не поспішаючи переглядати різні варіанти страхування, порівнювати їхні умови, визначати плюси та мінуси. Такий підхід дозволить прийняти правильне та зважене рішення.

За бажання можна самому розрахувати вартість ОСЦПВ, скориставшись зручним онлайн калькулятором. Наявність такого калькулятора на сайті страхової компанії свідчить про прозорість пропонованих нею умов та відсутність прихованих платежів. Таким чином, ви можете вказати вихідні дані та відразу побачити вартість поліса. Переглянути всі варіанти і вибрати найбільш підходящий серед них.

Безпека та захист даних

Незважаючи на те, що частка електронних страхових полісів у загальному обсязі продажів цього виду страховок продовжує стрімко зростати, деякі автовласники з побоюванням ставляться до е-полісу, помилково вважаючи, що оформляючи автоцивілку через інтернет, можна нарватися на шахраїв. Однак, якщо виявити граничну увагу і співпрацювати тільки з перевіреними страховиками, нічого подібного не станеться.

Крім того, всі поліси вносяться до бази МТСБУ. Перш ніж купувати можна перевірити його справжність, убезпечивши себе від підробки. Після цього можна ще раз перестрахуватися і ввести номер страховки, щоб переконатися, що вона справжня і її термін дії відповідає реальності.

Щодо безпеки онлайн-замовлення ОСЦПВ, то про це теж не варто турбуватися. Більшість страхових компаній використовують сучасні протоколи шифрування, які захищають базу даних від атак хакерів і перешкоджають розкраданню персональної інформації. Для проведення транзакцій страховики використовують виключно захищені канали та SSL-протоколи. Сторонні особи не зможуть перехопити чи підмінити персональні дані користувачів у момент оформлення автоцивілки.

Екологічність та соціальна відповідальність

Скорочення споживання паперу та перехід на електронний документообіг – це вдалий приклад того, як можна зробити свій посильний внесок у вирішення світових екологічних проблем. Таким чином, кожен з нас не просто сприятиме розвитку цифровізації суспільства, а й приноситиме відчутну користь навколишньому середовищу. Особливо, враховуючи, що створення одного паперового документа, наприклад, поліса ОСЦПВ, традиційно призводить до створення ще більшої кількості паперів (заяв, копій паспорта, ІПН автовласника, його посвідчення водія, техпаспорта). В результаті стоси паперів множаться, а результат від цього не змінюється. Внести свій посильний внесок у вирішення екологічних проблем і суттєво полегшити собі життя можна за допомогою купівлі електронного полісу ОСЦПВ.

Висновок

Купувати поліс ОСЦПВ потрібно у будь-якому випадку. Чи це буде електронний варіант чи паперовий – вирішувати вам. Однак очевидно, що переваг у е-полісу набагато більше. Насамперед. мова йде про можливість дистанційного придбання, зручне та швидке оформлення, гарантоване збереження документа (він не може бути пошкоджений, втрачений або вкрадений). Електронний поліс зберігається у цифровому форматі, що забезпечує його доступність у будь-який час. Крім того, відсутність необхідності в роздрукуванні поліса сприяє скороченню паперових відходів та покращенню екології.

Попередня стаття Як підібрати масляний фільтр за VIN-кодом
Як підібрати масляний фільтр за VIN-кодом
Чому варто відмовитись від кераміки для захисту кузова?
Наступна стаття Чому варто відмовитись від кераміки для захисту кузова?

Популярні новини