Чому варто відмовитись від кераміки для захисту кузова?

3 жовтня 2023

Недоліки керамічного покриття кузова

Захист кузова перед зимовим сезоном - актуальне питання для автовласників. І багато хто задумується про керамічне покриття. Та є кілька ситуацій, коли не варто робити “кераміку”.

Керамічне покриття кузова - це сучасний метод захисту лакофарбового шару від зовнішніх агресивних факторів і підвищення естетичного вигляду машини. Керамічне покриття складається з діоксиду кремнію або кремнезему, який зазвичай отримують із кристалів кварцу та піску. В поєднанні з іншими компонентами та після затвердіння він створює невидиме, надзвичайно стійке нанокерамічне (керамічне) покриття. 

В чому переваги нанокерамічної обробки кузова?

Кераміка на автомобілі має дійсно вражаючі властивості:

  • хімічна стійкість до кислот, лугів, солі і інші агресивних речовин. Це означає захист кузова від різної “хімії”;
  • гідрофобність - відштовхування води та створення "ефекту лотоса". Це допомагає уникнути осідання крапель вологи і бруду на поверхні автомобіля;
  • захист від подряпин і корозії - одна з найбільших переваг нанокераміки. “Рідне” лакофарбове покриття отримує захист від подряпин та ржавіння;
  • більше блиску та глибини відтінку, адже якісне покриття покращує насиченість кольору автомобіля, надає йому яскравий та сяючий вигляд.

Додайте до цього списку витривалість - кераміка може триматися на кузові від 2 до 5 років, залежно від якості і догляду. 

Багато власників вважають нанокерамічні покриття вигідним вкладенням грошей. Чому? Стан кузова збережеться довше в кращому стані, а отже, можна буде продати авто дорожче.

 Кому не треба наносити кераміку на кузов

Чому кераміка підходить не всім?

Здавалося б, з таким великим списком вагомих переваг, нанокерамічне покриття кузова має лише один недолік - високу вартість. Але є й інші нюанси. Від кераміки краще відмовитись, якщо:

  1. На кузові є помітні царапини, вм'ятини, потертості, плями вицвілої фарби. Кераміка не відновлює наявні пошкодження лакофарбового покриття, а запобігає подряпинам. Ба більше, після затвердіння блискучий прозорий шар тільки сильніше підкреслить недосконалості.
  2. Немає ресурсів для відновлення стану лакофарбового покриття. Цей пункт випливає з попереднього: щоб кераміка дійсно прикрасила кузов, потрібно позбутись дефектів, які вже є. Відновлення кольору, ремонт царапин та усунення потертостей вимагають фінансових вкладень та часу.
  3. Неможливо забезпечити подальший догляд за покриттям. Щоб зберегти ефективність керамічного покриття на тривалий час, доведеться слідкувати за ним. Серед рекомендацій щодо догляду: лише ручне або безконтактне миття, використання нейтрального шампуню, сушіння м’яким рушником, сезонне обслуговування. Також, варто зауважити, що нейтральний шампунь, хоч і безпечний для покриття, але не завжди ефективний для видалення плям від мастила чи товстого шару бруду. 

Отже, який висновок? Керамічне покриття автомобіля - ефективний спосіб захисту автомобіля та покращення його вигляду. Однак воно буде раціональним, лише якщо ви готові вкласти гроші в підготовку кузова, а потім дотримуватися рекомендацій щодо догляду і  регулярно обслуговувати покриття.

Попередня стаття Які переваги електронного полісу ОСЦПВ в Україні?
Які переваги електронного полісу ОСЦПВ в Україні?
Топ-10 найпопулярніших авто, які беруть в лізинг в Україні
Наступна стаття Топ-10 найпопулярніших авто, які беруть в лізинг в Україні

Популярні новини