Коли пора чистити паливні форсунки?

9 лютого 2023

Проблеми з паливними форсунками - одна з причин втрати потужності двигуна, збільшення витрати пального, появи грубого холостого ходу та ще низки неприємностей. Існують конкретні терміни, коли потрібно чистити форсунки, щоб двигун працював "на відмінно".

Інтервал чистки форсунок двигуна

Симптоми забитих форсунок

  • зниження чи нестабільна продуктивність двигуна. Якщо двигун реагує на натискання "газу" із затримкою, втрачає потужність або “глохне”, можливо, в камері запалювання знаходиться бідна паливно-повітряна суміш. Ймовірно, у ній мало пального, тому що пропускну здатність форсунок зменшено;

Якісне пальне уповільнює забруднення паливних форсунок. Справа в тому, що бензин та дизель вже містять присадки, які допомагають підтримувати чистоту паливних форсунок. 

  • постійне перемикання на знижену передачу. Якщо двигуну не вистачає пального для роботи на високих швидкостях, коробка передач спробує компенсувати уповільнення перемиканням на нижчу передачу. У результаті ви помітите, що автомобіль постійно перемикається на знижену передачу, щоб підтримувати швидкість;
  • збільшена витрата пального. Чим старанніше працює двигун для підтримки швидкості, тим більше бензину він споживає. Коли в повітряно-паливної суміші мало пального, мотор автомобіля змушений працювати на бідній суміші. Останню він спалює активніше, ніж нормальну. В результаті паливний насос прокачує більше пального через форсунки, а ви спостерігаєте збільшену витрату;

Періодично використовуйте очищувач форсунок, який продається в автомагазині. Він допоможе збільшити інтервал між чищенням паливних форсунок.

  • грубий холостий хід. Оскільки двигун щосили намагається залишатися у робочому стані, він працюватиме на холостому ходу грубо, нерівно чи зовсім “глохнути”. Якщо паливні форсунки забиті настільки, що не можуть подавати газ у камеру згоряння, машина взагалі не заведеться. Плавний холостий хід означає, що паливоповітряна суміш у камері згоряння правильна.

Ознаки забитих паливних форсунок двигуна

Інтервал очищення паливних форсунок

Визначити необхідність чищення форсунок виключно за особливостями роботи двигуна або збільшеною витратою палива непросто. Тому існують конкретні показники пробігу, на які потрібно орієнтуватися для чищення форсунок:

  • 25 000 км - рекомендація більшості виробників авто,
  • від 35 000 до 40 000 км або щорічно - обов'язкове чищення паливних форсунок,
  • 6500 км - профілактичне використання присадок.

Присадки в пальному та спеціальні очищувачі форсунок не запобігають накопиченню вуглецю.

Попередня стаття Чому Nissan назвав свій найпопулярніший електрокар LEAF?
Чому Nissan назвав свій найпопулярніший електрокар LEAF?
Mercedes-Benz E-Class W212: люксові проблеми
Наступна стаття Mercedes-Benz E-Class W212: люксові проблеми

Популярні новини