Кредит чи лізинг: що вигідніше в Україні?

13 вересня 2022

Українці звикли до кредитів та беруть позики на безліч цілей: від телевізорів до подорожей. Нікого не здивують і автокредити, адже зібрати суму на омріяну машину дійсно важко. А от лізинг для пересічного жителя Україні - це щось нове, часто асоціюється з веденням бізнесу і довготривалою орендою “важкої техніки”. Насправді, обидві послуги дозволяють отримати автомобіль за короткий термін як юридичній, так і фізособі. В чому ж різниця між кредитом та лізингом?

Придбати автомобіль в кредит

Чим лізинг відрізняється від кредиту?

Кредит на автомобіль - це гроші, які клієнт отримує від банку на придбання авто. Тобто, після підписання кредитного договору у вас буде в гаманці певна сума, з якою ви відправляєтесь на автобазар чи в салон для придбання машини. 

Лізинг - це оренда автомобіля на строк договору з можливістю подальшого викупу. Тобто, після підписання лізингового договору ви поїдете додому на машині. Більше про лізинг читайте в статті.

Порівняємо обидві послуги за головними параметрами: умови та швидкість отримання, початковий внесок, обмеження щодо вибору машини, особливості володіння. 

Що потрібно для отримання кредиту

Кредит на автомобіль фінустанова дає лише після розгляду цілого пакета паперів. Зазвичай потрібні:

  • паспорт, 
  • ідентифікаційний код, 
  • довідка з місця роботи про посаду та доходи, 
  • ряд інших документів, які підтверджують платоспроможність клієнта. 

Додатково банки можуть вимагати дані про чоловіка/дружину або інших родичів, страховку життя. Для отримання кредиту на авто потрібна додаткова застава, наприклад, квартира, а також поручителі.

Які документи потрібні, щоб взяти авто в лізинг

Які документи потрібні, щоб взяти авто в лізинг

Щоб оформити авто в лізинг, потрібні такі документи:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код, 
  • посвідчення водія.

Лізингові компанії зазвичай не вимагають застави чи поручителів, не цікавляться джерелами доходу чи кредитною історією клієнта. Проте кожен випадок розглядається індивідуально і лізингодавець може поцікавитись додатковими даними. В окремих випадках можуть запитати свідоцтво про шлюб та паспорт/ідентифікаційний код чоловіка/дружини.

Скільки часу займає оформлення кредиту/лізингу

Рішення про видачу кредиту на авто в банку займає від кількох днів до місяця. Все залежить від ситуації клієнта, завантаженості спеціалістів та того, куди подали документи: в центральний офіс чи віддалену філію.

Рішення про надання автомобіля в лізинг приймається за декілька хвилин. Оформлення займає 1 день. Тобто, відчути свободу руху за кермом машини можна вже завтра!  

Яку суму треба мати “на руках”, щоб отримати авто в кредит/лізинг

Для оформлення автокредиту потрібен початковий внесок. Це сума, яка доводить банку платоспроможність клієнта. Зазвичай перший внесок складає 20-30% від вартості авто. Зустрічаються програми, в яких сума зменшена до 10%. 

Початковий внесок має прямий вплив на відсоткову ставку: чим більше грошей вносить клієнт першим платежем, тим нижчою буде відсоткова ставка.

До початкового внеску варто додати комісію банку за видачу кредиту, яка становить біля 2,5% та послуги нотаріуса. 

Додатково кредитор зазвичай вимагає оформлення полісів ОСЦПВ та КАСКО, страхування життя кредитоотримувача.

Для отримання авто в лізинг потрібно внести аванс в розмірі 15-30% та сплатити разову комісію. Звичайно, сума першого внеску може бути більшою. Оплата послуг з реєстрації транспортного засобу, страхових полісів, податків та інші витрати рівномірно розподіляються на весь період дії договору. 

Обмеження кредиту/лізингу по року випуску авто

В кредит можна взяти будь-яке нове та вживане авто. Зручно вибрати машину можна на AutoMoto.ua.

В лізинг можна взяти авто з салону чи знайти на автобазарі, але не старіше 1997 року випуску та не дешевше 2 500$. Лізингова компанія без проблем викупляє транспорт у власника та передає його в користування клієнту. 

Відмінності придбання автомобіля в кредит та лізинг

Особливості володіння кредитним/лізинговим авто

Автомобіль, який придбаний за кредитні кошти, відразу стає власністю клієнта. Це тішить наш український менталітет. Однак на плечі лягає врегулювання бюрократичних та фінансових питань: реєстрація в сервісному центрі МВС, страхування, виплата штрафів (в майбутньому). 

Кредитний транспорт можуть арештувати чи конфіскувати, так як він є власністю кредитоотримувача. 

Лізинговий автомобіль - власність лізингодавця до моменту повного погашення залишкової вартості. Отже, саме компанія займається рестрацією, оформленням страховки та вирішенням питань зі штрафами в перспективі. Варто зазначити, що страхові компанії охочіше співпрацюють з великими корпоративними клієнтами, яким і є лізингові компанії. 

Авто, надане в лізинг, не арештують та не конфіскують, адже його власником є лізингова компанія. 

Транспортний засіб переходить у володіння лізингоотримувача лише після внесення останнього внеску (не раніше, ніж через 12 місяців з моменту підписання договору), якщо це передбачено умовами договору. 

Обидві послуги мають свої переваги та недоліки. Кредит на авто підходить тим, хто хоче володіти транспортним засобом з першого дня. Лізинг - варіант для тих, хто має стабільний дохід, потребує машину прямо зараз та не переймаєтся, через те, що тимчасово в техпаспорт вписана лізингова компанія.
 

   Кредит   Лізинг 
 Документи для отримання 
  • паспорт, 
  • ідентифікаційний код, 
  • довідка з місця роботи про посаду та доходи та інші документи, які підтверджують платоспроможність клієнта
  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • посвідчення водія
 Додаткові умови отримання   застава у вигляді майна та/або поручитель   додаткові умови варто уточнювати в конкретній компанії 
 Час для оформлення   від кількох днів до місяця   1 день 
 Початковий внесок   20-30% від вартості авто + страхування + разова комісія   15-30% від вартості авто + разова комісія 
 Щомісячний платіж   сума заборгованості + щомісячна ставка   вартість авто + % лізингодавця + додаткові платежі (страховий поліс, реєстрація авто, GPRS-трекер та інші) 
 

 Обмеження щодо авто 

 будь-який новий чи вживаний автомобіль   

 авто не старші 1997 року випуску та не дешевші 2 500$ 

 Хто володіє автомобілем   кредитоотримувач   лізингова компанія (до моменту виплати всієї вартості авто, якщо це передбачає договір) 

 

Попередня стаття Як вибрати тенти на автомобіль?
Як вибрати тенти на автомобіль?
Два місяці без нульового розмитнення: що змінилося? Ціни та середній вік авто
Наступна стаття Два місяці без нульового розмитнення: що змінилося? Ціни та середній вік авто

Популярні новини