Лізинг авто: що це і як працює в Україні?

20 січня 2022

Слово “лізинг” все частіше звучить в розмовах українських автомобілістів. За статистикою, в 2021 році 15,2% від всіх легкових автомобілів було придбано в лізинг. Тож, що це за фінансовий інструмент та чому так швидко почав набирати популярності?

як взяти авто в лізинг в УкраїніЛізинг - це поетапне придбання майна у власність. Схоже на кредит? Не зовсім, адже у даному випадку покупець виплачує вартість автомобіля частинами, але юридично авто залишається у власності компанії до завершення виплати. Іншими словами: це довгострокова оренда транспортного засобу з правом викупу. При чому йдеться не лише про фінансування покупки авто, а й про додатковий сервіс - врегулювання питань перереєстрації та страхування транспортного засобу, а також вирішення конфлікту у випадку ДТП. 

Як працює лізинг?

як купити машину в лізинг в Україні

1. Вибираете автомобіль (як з пробігом, так і новий). Зараз обрати транспортний засіб для придбання за лізинговою програмою можна на сайті компаній, котрі надають такі послуги, в автосалонах чи прокатних фірмах. В каталогах AutoMoto.ua також доступно обрати авто в лізинг, адже там зібрані всі можливі кредитні та лізингові пропозиції в Україні.

2. Залишаєте заявку на сайті, або офлайн домовляєтесь з компанією-лізингодавцем про зручну щомісячну суму та термін виплат. 

3. Підписуєте договір. Після чого лізингодавець викуповує транспортний засіб у власника або дилера та передає вам у користування. Варто звернути увагу: згідно з чинним українським законодавством, строк договору не може бути меншим за 12 місяців. 

4. Виплачуєте щомісячну ставку, вказану в договорі. До моменту повного погашення вартості транспортного засобу власником залишається лізингова компанія. Якщо згідно домовленості після 100% виплати залишкової вартості авто повинно перейти у вашу власність, це не станеться швидше, ніж через рік. 

Що потрібно, щоб взяти машину в лізинг в Україні?

Мінімальний набір документів для отримання автомобіля в лізинг: 

  • паспорт
  • ідентифікаційний код 
  • посвідчення водія

В деяких випадках компанія може попросити виписку по банківській карті. 

Отримати авто в лізинг можуть лише резиденти України. Існує вимога до віку клієнта. Для того, щоб отримати авто в лізинг, вам має бути від 21 до 65 років. 

Переваги придбання авто в лізинг в Україні

чому вигідно брати машину в лізинг в Україні

Чим лізинг зручний та вигідний для звичайного українця? Є ряд переваг:

  • проста процедура оформлення. Лізингодавець зазвичай не цікавиться кредитною історією та не вимагає довідки про доходи;
  • широкий вибір авто. Ви можете вибрати авто практично будь-якого року випуску (починаючи з 1997), пробігу та населеного пункту України;
  • лізингові платежі зазвичай нижчі, ніж кредитні. Всі додаткові витрати (страховка, сервісне обслуговування, податки) рівномірно розподілені між щомісячними внесками;
  • не треба збирати велику суму грошей. Для того, щоб отримати авто, достатньо внесення авансу (15-30%, залежно від умов лізингодавця) та сплати разової комісії;
  • можливість дострокового викупу авто. Транспортний засіб можна викупити (внести всю залишкову суму одним платежем) у будь-який момент після перших 13 місяців;  
  • автомобілі за лізинговими програмами не підлягають конфіскації чи арешту.

Недоліки автолізингу

недоліки придбання автомобіля в лізинг

Попри список плюсів, автолізинг в Україні все ж має недоліки. Мінусами такого способу придбання машини є:

  • тимчасова відсутність права власності на авто. По суті, це довгострокова оренда транспортного засобу у власника - лізингової компанії. Несплата щомісячних внесків, конфлікти та інші непорозуміння можуть стати причиною для вилучення автомобіля компанією-лізингодавцем;
  • неможливість виплатити суму швидше, ніж за 12 місяців. Цього вимагає закон України. До того ж, часто клієнт не має права розірвати договір або достроково повернути авто;
  • необхідність щомісячного внесення платежів. Користується орендар машиною, чи ні (знаходиться в ремонті після ДТП або поломки), все одно мусить платити згідно з графіком. 

Недоліки лізингу вагомі, але зменшити ризик дозволяє уважність при підписанні договору та співпраця з перевіреними компаніями. Так, доведеться читати навіть те, що надрукували дуже дрібним шрифтом. 

В наступних публікаціях ми розглянемо різницю між придбанням транспортних засобів в лізинг та кредит, підводні камені такого фінансування, порівняємо умови співпраці з різними компаніями, складемо рейтинг українських лізингових компаній та дамо поради, як обрати лізингодавця.

Як обрати авто в лізинг на AutoMoto.ua

Чимало бажаючих придбати автомобіль зіштовхуються з проблемою нестачі коштів, тому мрія про власний транспорт так і залишається мрією. Тут спрацьовує стереотип, що кредит і лізинг це дорого ще до того, як людина побачила суму витрат. Саме тому виникає необхідність попереднього розрахунку платежів за допомогою лізингового калькулятора. Отож, якщо в каталозі AutoMoto.ua вам сподобалось певне авто, переходьте на сторінку цього оголошення де ви побачите зелену кнопку з сумою щомісячного платежу. Звертаємо увагу, що сума не кінцева, її можна редагувати. Натискаєте на цю кнопку.

як залили заявку на лізинг на АвтоМото

Далі побачите вікно для розрахунку лізингу. За допомогою інтерактивного калькулятора обираєте комфортний початковий внесок та зручний термін виплат. Система автоматично підраховує суму щомісячного платежу (точна сума рахується партнером-лізингодавцем під час формування комерційної пропозиції для конкретного покупця). 

Після налаштування бажаних умов лізингу, вписуєте в відповідне поле свої ім'я та номер телефону і залишаєте заявку.

Далі комунікація з менеджером AutoMoto та представником лізингової компанії, який допоможе провести остаточний розрахунок, розповість про всі умови придбання та призначить час і місце передачі авто. 

Якщо ви обрали лізинг як спосіб придбання авто, лізингова компанія сама зв'язується з продавцем та викуповує в нього транспортний засіб. Немає необхідності контактувати з автором оголошення. Процесом купівлі займається лізингодавець.

Не вдається відправити заявку, чи потрібна допомога менеджера? Телефонуйте 0 (800) 209-202 і ми детально розповімо про лізинг автомобіля!

Попередня стаття Хибна тривога: чому сигналізація спрацьовує сама по собі?
Хибна тривога: чому сигналізація спрацьовує сама по собі?
Audi у 2022 році: що чекати фанатам бренду
Наступна стаття Audi у 2022 році: що чекати фанатам бренду

Популярні новини