Хибна тривога: чому сигналізація спрацьовує сама по собі?

17 січня 2022

В черговий раз о 5 ранку кричить сигналізація автомобіля? Якщо сон все одно зіпсований, доведеться шукати причину. До позаштатного спрацьовування сигналізації може призвести безліч факторів - від дій злодіїв до неправильного налаштування охоронної системи та сливових дерев. Ми знайшли перелік найчастіших причин.

1. Дії злодіїв

зламування сигналізації автомобіля

Стара (як і сама автомобільна сигналізація) схема зловмисників - розіграти хибне спрацювання системи і домогтися її відключення власником. Щоб сирена вила раз-по-раз, у машину кидають камінці, стріляють по шинах з пневмопістолета, використовують радіоперешкоди та інші хитрощі. Мета злодіїв у тому, аби власник повірив, що сигналізація "глючить" і відключив її. Далі справа за малим – вкрасти беззахисну машину. 

Що робити? Якщо сирена спрацьовує багато разів, варто встановити беззвучний режим, але не знімати охорону. 

2. Коти та яблука

сигналізація авто реагує на тварин

Вуличні та дикі тварини живуть своїм життям і можуть ночами бігати капотами та дахами машин на парковці. Якщо ви залишаєте транспорт під яблунями/абрикосами/каштанами, плоди обсипатимуться на автомобіль. На ці природні явища реагує охоронна система. 

І якщо з тваринами нічого не вдієш, з деревами простіше. Завжди дивіться, що знаходиться над вашим автомобілем. Адже опадання безневинних фруктів здатне не лише розбудити вас та сусідів сигналізацією. Плоди залишають вм'ятини та плями на кузові. 

3. Зовнішні радіосигнали та електроперешкоди

сигналізація машини спрацьовує через зовнішні перешкоди

Іноді “сигналки” потрапляють до одного діапазону з автоматичними системами відкривання воріт, пропускними системами виробництв та охоронними системами установ. На ці потужні хвилі реагує приймальний модуль та розцінює їх як спробу злому машини. 

Якщо ви залишаєте автомобіль поблизу вишок мобільних операторів, магістральних ліній електропередач та інших джерел електромагнітного випромінювання, очікуйте на збої в роботі сигналізації. 

Вирішити проблему випадкового впливу на охоронну систему вашого авто можна лише зміною локації паркування. 

4. Спека та аксесуари

аксесуари заважають автосигналізації працювати

Чіпляєте на дзеркало заднього виду іграшки та ароматизатори, а на скло клеєте кріплення для телефону/відеореєстратора? Дрібні речі можуть просто впасти. Через літню спеку присоска перестає тримати кронштейн, а нитка кріплення ароматизатора іноді розривається. Удар у салоні процесор сигналізації сприймає як спробу злому. Траплялися випадки, коли “сигналка” реагувала на об'ємну прикрасу-іграшку на дзеркалі та спрацьовувала щоночі. Вирішилася проблема просто – зняли брязкальце.  

5. Слабкий заряд акумулятора

автосигналізація не працює з низьким зарядом акумулятора

Критично низький заряд акумулятора та низьку напругу в бортовій мережі сигналізація сприймає як причину для оповіщення власника. Якщо ви рідко їздите, а АКБ "сідає", шукайте витік в ланцюзі живлення. 

6. Неправильне налаштування датчиків

причина спрацьовування сигналізації в авто

Занадто висока чутливість датчика “сигналки” призводить до спрацьовування від поривів вітру, граду, вібрацій фури, що проїжджає повз. 

У старих системах ушкоджуються кріплення блоку. У результаті датчик буквально "висить" на дротах і піднімає тривогу від будь-якого руху.

Часто “виє” система з невідрегульованими або забрудненими кінцевими вимикачами на дверях та кришці багажника. 

У таких випадках допоможе налаштування чутливості головного блоку, регулювання або заміна датчиків.

7. Несправність сигналізації

 чому неправильно працює сигналізація в машині

Якщо сигналізація встановлена ​​давно і не професійними електриками, з часом в її роботі виникають збої. Періодичні безпричинні включення сирени свідчать про проблеми із цілісністю ізоляції електроланцюгів. Оптимальне рішення – монтаж нової системи надійними спеціалістами. 

Як бачите, причин для помилкового спрацьовування сигналізації достатньо. Головне, не бути надто безпечними й не списувати всі сирени на котів та фури.

Попередня стаття Чому грамотні автолюбителі не називають дизель соляркою
Чому грамотні автолюбителі не називають дизель соляркою
Лізинг авто: що це і як працює в Україні?
Наступна стаття Лізинг авто: що це і як працює в Україні?

Популярні новини