Обов'язковий техогляд в Україні: нові подробиці законопроекту

12 березня 2020

Міністерство інфраструктури опублікувало новину, яка торкнеться всіх українських автомобілістів. На офіційному сайті МІУ оприлюднили законопроект про введення обов'язкового техогляду. До 26 березня документ буде винесено на громадське обговорення, тому поки що кожен бажаючий може відправити свої ідеї і коментарі на адресу Міністерства.

Проаналізуємо розділ в якому йдеться про обов'язковий технічний контроль автотранспорту і розберемо його основні положення:

1. Техогляд транспортних засобів буде проводити неприбуткова організація, що складається з суб'єктів, які займаються проведенням ОТК - Бюро з безпеки експлуатації колісних транспортних засобів.

2. У проекті закону запропонували наступну періодичність проведення обов'язкового контролю:

  • через 4 роки від дати випуску і далі кожні 2 роки - легкові автомобілі та вантажні автомобілі масою до 3,5 т;
  • щороку - вантажні автомобілі масою понад 3,5 т;
  • щороку - таксі;
  • через 1 рік від дати випуску і далі кожні півроку - автобуси;
  • кожні 2 роки - мототранспорт.

3. Після того, як законопроект отримає статус закону, всі ТЗ, які були перереєстровані, переобладнані або потрапили в ДТП, повинні будуть пройти ОТК у перебігу 365 днів.

4. Автори законопроекту запропонували звільнити від обов'язкового технічного огляду такі транспортні засоби: автомобілі, конструкція яких не передбачає швидкість руху вище 25 км/год; ретро автомобілі; спорткари, які не експлуатуються на магістралях загального користування; ТЗ з об'ємом двигуна до 50 кубічних см; спецтранспорт для перевезення атракціонів і цирків; автотранспорт, на який поширюється дипломатична недоторканність; машини, які отримали сертифікат обов'язкового ТО згідно з міжнародними договорами.

5. Згідно з Директивою Євросоюзу, придорожньому технічному контролю підлягає лише комерційний транспорт. Однак у законопроекті прописано, що позачерговий придорожній контроль може здійснюватися по відношенню до всіх транспортних засобів, зареєстрованих в Україні. Відзначимо, що в такому випадку вас зможуть зупинити на дорозі і провести ОТК. Причому в разі відмови, ваш сертифікат успішного проходження ОТК автоматично анулюється і ви позбудетеся права використовувати своє авто. Така процедура може вступити в силу через 547 днів після прийняття закону.

6. Нові штрафи відверто лякають. За експлуатацію ТЗ без відповідного документа доведеться заплатити 4 300 грн., причому якщо водій допустив таку недбалість вперше. Повторне порушення протягом року буде коштувати вам 17 000 грн.

Обов'язковий технічний огляд автомобілів в Україні фото

7. Підвищена відповідальність також передбачена для експертів. У разі порушення правил проведення обов'язкового ТО або оформлення результатів, фахівець "потрапить" на штраф у розмірі від 2 550 грн. до 3 400 грн. і може навіть на 5 років втратити право проводити ОТК. Тобто домовитися однозначно не вийде.

8. Серед позитивних пропозицій можна відзначити ініціативу регулярно фіксувати показання лічильника пробігу автомобіля і вносити ці дані в електронну базу. Таким чином обдурити покупця при продажі авто буде куди складніше.

Відзначимо, що до внесення цього проекту до чинного законодавства, всі прописані в документі пункти не можна вважати остаточними. Зараз нам залишається з нетерпінням чекати рішення парламентаріїв.

Теги:
отк
Попередня стаття Ці деталі вашого авто можуть вибухнути!
Ці деталі вашого авто можуть вибухнути!
Унікальний McLaren зняли в Чорнобилі. Відео
Наступна стаття Унікальний McLaren зняли в Чорнобилі. Відео

Популярні новини