Огляд роз'ємів для зарядки електромобілів різних брендів

12 червня 2023

Чим відрізняється зарядний пристрій Тесла

Вибираєте електромобіль з-за кордону? А чи зможете його без проблем заряджати? Для усіх, хто роздумує про EV з Китаю, Америки чи Японії, ми підготували актуальну інформацію.

Стандарти зарядки EV

У світі існує кілька різних стандартів роз'ємів для зарядки електромобілів:

  • CCS (Combined Charging System) - це стандарт, що поєднує роз'єми для швидкої DC-зарядки та повільної AC-зарядки. Він широко використовується в США та Європі;
  • Type 2 - це стандарт, що використовується в Європі для повільної AC-зарядки. Його також можна використовувати для зарядки швидкої DC-зарядки за допомогою додаткового роз'єму;
  • CHAdeMO - стандарт Японії, який використовується головним чином в азійських країнах. Він включає в себе окремий роз'єм для швидкої DC-зарядки;
  • GB/T - це національний стандарт Китаю, який використовується для швидкої DC-зарядки;
  • Tesla Supercharger - це власний стандарт, розроблений компанією Tesla, який використовується лише для зарядки електромобілів бренду.

Деякі нові моделі EV можуть мати роз'єми, які підтримують кілька стандартів. Це значно розширює спектр можливостей зарядки.

Особливості зарядки електромобілів в Європі

Відмінність зарядки електромобіля зі США в Європі

Європейські типи роз’ємів для зарядки електрокарів схожі з американськими. Хоча, є певні відмінності. 

По-перше, стандартна побутова електроенергія в Європі становить 230 вольт, а це майже вдвічі перевищує напругу, яка використовується в США. Як наслідок, у Європі недоступна зарядка рівня 1. 

По-друге, європейські виробники електромобілів використовують стандартний роз’єм IEC 62196 типу 2. Він має форму круглої штепсельної вилки з 7 контактами (4 контакти для передачі змінного струму і 3 контакти для передачі постійного струму) та може забезпечити зарядку з постійним і змінним струмом.

Особливості зарядки китайських електромобілів в Україні

Україна використовує європейський стандарт Type 2 для зарядки електромобілів, що дає можливість заряджати електромобілі китайських виробників з Type 2 зарядними пристроями. Однак, у Китаї використовуються власні стандарти роз'єднувачів і розеток, такі як GB/T і CHAdeMO. Щоб зарядити китайський EV, виготовлений не на експорт, зарядним пристроєм Type 2, знадобиться адаптер для GB/T або CHAdeMO.

Висновок

Оператори українських зарядних станцій працюють на різних технологіях зарядки, включаючи CCS і CHAdeMO. А отже, обслуговують багато моделей електромобілів, серед яких японські та китайські марки. 

Найкраще використовувати додатки для моніторингу зарядних станцій. Вони допоможуть знайти найближчу станцію та перевірити та тип зарядки.

Для зарядки вам необхідно мати кабель, який підходить для вашої моделі електромобіля. Кабелі можуть постачатися з машинами або купуватися окремо.

Попередня стаття Гума з кульбаби, покришка за $10 000 та інші факти про шини
Гума з кульбаби, покришка за $10 000 та інші факти про шини
Кращі з кращих: 7 найпотужніших серійних позашляховиків
Наступна стаття Кращі з кращих: 7 найпотужніших серійних позашляховиків

Популярні новини