Визначаємо несправності по зносу шин

2 квітня 2020

Кожен водій хотів би уникнути зносу шин, але це неможливо. Частота використання автомобіля і манера управління ним впливають на ступінь зношування коліс. Відповідальні водії регулярно змінюють покришки - 1 раз в 2 сезони (літній та зимовий). Якщо в автомобілі немає ніяких несправностей, "гума" стирається рівномірно. Але бувають випадки, коли поява “залисин” на протекторі абсолютно несподівана, і "взуття" стає непридатним для використання раніше терміну. Давайте спробуємо розібратися, як за характером зносу можна визначити, що не так з машиною.

Професійний майстер автомобільного сервісу, лише поглянувши на покришки, може сказати не тільки про необхідність їх заміни. За характером зносу можна визначити манеру їзди і проблеми з роботою автомобіля, про які власник може і не знати. Але ж несуттєві несправності авто в результаті можуть дорого обійтися - раптові витрати на кілька або навіть цілий комплект шин.

Тиск в шинах

Проблема, яку вирішити найлегше, - неправильний тиск. Через неї відбувається прискорений знос шин. Якщо колесо дуже стирається по краях, то воно недокачене. Коли в покришці недостатній тиск, центр протектора має менший контакт з дорогою, так як він прогинається.

Якщо ситуація кардинально протилежна (стирання більше помітно по центру), колеса перекачані. У цьому випадку площа контакту з асфальтом, який знаходиться по центру, зменшується. Існує думка серед автомобілістів, що перекачані колеса сприяють економії палива, але якщо порівнювати цю економію з ціною нових покришок, видно, що вона не виправдана.

Вплив тиску в шинах на характер зносу шин

При виявленні подібних ушкоджень необхідно привести тиск в норму. Потрібні параметри можна подивитися в інструкції по експлуатації автомобіля. Якщо її не знайшли, потрібні цифри треба знайти на наклейці, що на кузові.

Не той кут

Автомобільні колеса знаходяться під конкретним кутом, встановленим виробником, до дороги (розвал) і до своєї пари на осі (сходження).

Схід і розвал мають нульовий кут за умови, що колеса знаходяться перпендикулярно до дорожнього покриття і паралельно до іншої пари коліс. Першопричиною швидкого зносу покришок якраз і є неправильний кут. Тобто якщо шини "з'їдаються" тільки з зовнішньої або тільки з внутрішньої сторони, значить в обов'язковому порядку необхідно відрегулювати схід-розвал. Якщо на гумі великий малюнок, характерний для позашляхових шин, при неправильному розвалі може статися зубчастий знос.

Міф чи правда

Деякі "досвідчені майстри" запевняють, що підвищений знос покришок - це показник:

  • дисбалансу коліс,
  • наявності люфту в підшипниках маточин або в з'єднаннях підвіски.

Ніхто не сперечається, перераховані вище проблеми впливають на зношування. Але водій виявить їх набагато раніше. Найбільш поширені ознаки цих несправностей:

  • вібрація керма при низькому діапазоні швидкостей;
  • при їзді задню частину автомобіля заносить в різні боки.

У нашому випадку пошкодження гуми не спосіб діагностики поломки, а скоріше другорядний наслідок.

Індикатори зносу

За ПДР параметри кінцевої глибини малюнка протектора наступні:

  • для літніх шин - не менше 1,6 мм;
  • для всесезонних і зимових - не менше 4 мм.

Це за умови, якщо у покришок немає індикатора зносу. Останній буває декількох видів. У більшості випадків цей покажчик - перемичка між елементами малюнка. При стиранні протектора до перемички, яка вже торкається землі, гуму потрібно міняти.Визначення ступеня зносу шин

Наявність цифрових індикаторів трохи спростить ваше життя. На поверхні, яка контактує з дорогою, є цифри:

  • на зимових покришках - від 8 до 4;
  • на літніх - від 8 до 2.

Таким чином позначають, скільки міліметрів залишилося до повного зносу. При вісімці найменша глибина. Тобто у разі стирання гуми спочатку зникне вона. Критичний рівень зносу відбувається, коли залишається остання цифра.

 

Попередня стаття Передача N у заторах: на якій коробці можна перемикати?
Передача N у заторах: на якій коробці можна перемикати?
Як працюють СТО під час карантину?
Наступна стаття Як працюють СТО під час карантину?

Популярні новини