Помилки під час зарядки автомобільного акумулятора

9 червня 2021

Акумулятор автомобільний має властивість розряджатися. Особливої ​​актуальності відповідна проблема набуває з настанням зимових холодів або коли АКБ частково вичерпала свій ресурс.

Якщо діагностика старої акумуляторної батареї показує майже повне вироблення приладу, краще купити акумулятор для авто.

Неправильна зарядка може призвести до небезпечних ситуацій, а також скоротити термін служби АКБ.

Інформація про типові помилки зарядки акумулятора автомашини викладена нижче.

П'ять найбільш частих помилок зарядки акумуляторів 

Нерідко автолюбителі допускають наступні помилки, заряджаючи акумуляторні пристрої.

1. Ставлять АКБ на зарядку в приміщенні, яке не провітрюється. Проводити дану процедуру в домашніх умовах, у квартирі або житловому будинку неприпустимо. Хоча ризики вибуху батареї мінімальні, але вони мають місце – ігнорувати даний нюанс неможна.

2. Використовують відкритий вогонь поруч з акумулятором, або курять. Спровокувати вибух приладу, що виділяє пари електроліту, може не тільки відкрите полум'я, а й маленька іскра від сигарети.

3. Підключають батарею до зарядного пристрою під напругою. Ключовою умовою безпечного під'єднання зарядки до клем є відключення пристрою від електричної мережі. Якщо прилад знаходиться під струмом, він може іскрити.

4. Залишають пробки банок закритими. Автомобільний акумулятор, що обслуговується, включає банки, кожна з яких оснащена своєю пробкою. У деяких моделях АКБ банки накриваються за допомогою однієї спільної пробки. Якщо під час зарядки користувач забуває відкрити банки, високий струм заряду може призвести до пошкодження корпусу батареї від вибуху електролітних парів. У конструкції АКБ, яка не обслуговується, передбачена спеціальна заглушка у вентиляційному каналі. Вона повинна бути теж витягнута.

5. Установлюють занадто високий показник зарядного електроструму. Така методика істотно прискорює вироблення ресурсу акумулятора. У водіїв, що заряджають батарею відповідним способом, ці прилади швидко приходять у непридатність, вичерпуючи свій ресурс раніше, ніж передбачалося. Оптимальний струм заряду відповідає 10% ємності АКБ. Це означає, що для приладів ємністю 50 Ампер/год слід встановлювати струм, що не перевищує 5 Ампер.

Про правила зарядки автомобільного акумулятора 

Заряджаючи автомобільні акумулятори, слід дотримуватися ряду правил:

  • перед тим, як ставити прилад на зарядку, необхідно перевірити рівень електроліту – якщо він недостатній, потрібно його підняти, доливши дистильовану воду;
  • АКБ, поставлена на зарядку, не повинна бути замерзлою – перед зарядкою дайте акумулятору час, щоб він відтанув;
  • для вільного виходу пари пробки попередньо витягають із пристрою, користуючись викруткою – поклавши їх на отвори, ви не допустите розбризкування електроліту;
  • рівень електроструму має відповідати ємності приладу;
  • заряджати батареї слід тільки в провітрюваних та сухих приміщеннях;
  • якщо ви заряджаєте АКБ, не знімаючи її з машини, робіть це з відкритим капотом;
  • при підключенні батареї до зарядного пристрою її позитивний полюс поєднується з позитивним полюсом зарядного пристрою, а негативний – із його негативним полюсом;
  • якщо в осередках починає утворюватися газ, це означає, що процес зарядки приладу добіг кінця.

Завершивши зарядку, рівень електроліту в батареї перевіряють повторно. Якщо він недостатній, знову потрібно доливати дистильовану воду. Обов'язковою після закінчення зарядки є й перевірка щільності електролітної кислоти. Виявлення в певній банці більш низької щільності – факт, який доводить несправність АКБ. У такому випадку вам знадобиться однозначно купити автомобільний акумулятор, через те, що старий прилад експлуатації вже не підлягає.

Перед придбанням електричного акумулятора уважно вивчіть докладний опис і характеристики. Якщо ж у вас залишилися сумніви - зробите підбір акумулятора на авто використовуючи VIN- код.

 

Попередня стаття Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?
Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?
Як прибрати запах сигарет в автомобілі: дієві способи
Наступна стаття Як прибрати запах сигарет в автомобілі: дієві способи

Популярні новини