Чому небезпечно їздити на литих дисках взимку?

12 грудня 2019

Кожен автомобіліст знає, що з приходом зими необхідно замінити літню гуму на покришки з високим протектором. У зв'язку з цим часто виникає питання, які диски краще ставити на зиму. Відповідь залежить від умов експлуатації автомобіля. Однак спробуємо дізнатися, які диски краще використовувати для їзди в зимовий сезон.

При виборі дисків на зиму треба врахувати декілька аспектів, в тому числі і фактори, які впливають на їх стан при експлуатації взимку:

  • Великі і гострі шматки льоду на дорогах, багато снігу і погана видимість дефектів дорожнього покриття - все це може стати причиною механічних пошкоджень автомобільного диска. Якщо колесо отримає деформацію або тріщину, відновлення може зайняти багато часу і сил. В такому випадку краще всього використовувати "штамповки" - відремонтувати їх досить просто і недорого.
  • Експлуатувати стильні і ефектні литі диски небезпечно, якщо на них є пошкодження, близьке до тріщини. Хоча усунути такий дефект можливо за допомогою аргонової зварки, але далеко не у всіх випадках. Найчастіше пошкоджений литий диск вимагає заміни.
  • З метою боротьби з обмерзанням, дорожнє полотно обробляють хімічними реагентами. Вони роз'їдають верхній шар на штампованих дисках, тому варто оновити покриття колеса перед початком зимового сезону. Відомо, що литі колеса сприймають таку дорожню "хімію" значно краще.
  • Литі диски більш крихкі, ніж штамповані або ковані. Низькі температури тільки збільшують їх крихкість. Якщо температура в вашому регіоні опускається нижче 20 градусів за Цельсієм, то ймовірність появи тріщин значно зростає.
  • Ковані колеса мають багато переваг: добре переносять удари, без проблем ремонтуються, несприйнятливі до морозів. Однак у них є і значний мінус - досить висока ціна.

Розглянемо, як впливає тип диска на можливі механічні пошкодження деяких вузлів автомобіля. "Штамповки" м'якші, а значить під час удару вся сила гаситься за рахунок пошкодження диска, тому підвіска авто деформується менше. Ремонт колеса обійдеться значно дешевше, ніж відновлення підвіски.

За підсумком виходить, що за багатьма показниками для зими краще підходять штамповані диски. Однак фінальне рішення залишається за власником.

Попередня стаття Пред'явити документи або передати в руки? Що прописано в законі?
Пред'явити документи або передати в руки? Що прописано в законі?
Найдивніші автомобільні закони усього світу
Наступна стаття Найдивніші автомобільні закони усього світу

Популярні новини