Пред'явити документи або передати в руки? Що прописано в законі?

11 грудня 2019

Багато водіїв стикалися з тим, що після зупинки патрульний поліцейський вимагає пред'явити документи, бере їх в свої руки ... і йде з ними до напарника в службовий автомобіль. Часто після цього автомобілісту доводиться просити повернути документи назад, причому на додачу він отримує складений протокол.
Щоб відновити справедливість, відзначимо, що відповідно до правил дорожнього руху і Законом України "Про дорожній рух", інспектор має право зупинити водія тільки в певних випадках, обов'язково пояснити причину зупинки, представитися, назвати своє звання і на прохання показати посвідчення. Після чого представник влади може вимагати показати посвідчення водія та техпаспорт на автомобіль. І ось головне питання: чи має право поліцейський переміщуватися з документами водія, тим більше забирати їх? Відповідь - ні. Переміщуватися з вашим водійським посвідченням і техпаспортом співробітник поліції не має права, але оглянути документи в своїх руках інспекторам не заборонено. Передавати документи, чи ні - рішення залишається на ваш розсуд.
Тому врахуйте, що кожен водій має право показати свої права патрульному поліцейському у відкритому вигляді, і буде абсолютно правий, якщо відмовиться віддавати їх.
Також дивіться відео, з яких ви більше дізнаєтесь про свої права і лайфхаки, які допоможуть в спілкуванні з поліцією:

Теги:
ПДД
Попередня стаття Як лежачі поліцейські шкодять автомобілям і яка є альтернатива?
Як лежачі поліцейські шкодять автомобілям і яка є альтернатива?
5 приводів використовувати засіб WD-40
Наступна стаття 5 приводів використовувати засіб WD-40

Популярні новини