Чому раніше шини були білими, а стали чорними? Цікаві факти

19 серпня 2022

Натуральний каучуковий латекс, з якого виготовляють автомобільні шини, має молочно-білий колір. Коли виробництво тільки починалося всі покришки були білими. Проте зараз майже всі шини на автомобілях чорні. Чому?

Як змінились автомобільні шини

Як шини з білих перетворилися на чорні?

До появи гумових шин автомобільні колеса були з дерева та металу. Однак поступово транспортні засоби ставали швидшими і перші автовиробники зрозуміли, що дерев'яні колеса не справляються із завданнями. Вони буквально стримують машину і роблять поїздку неймовірно жорсткою. Крім того, їх тяга не була достатньою. Це призвело до винаходу першої гумової автомобільної шини у 1895 році.

На початку 20 століття виробники покришок експериментували з різними процесами для покращення продукту. Вони почали додавати сажу до гумової суміші. Цей продукт, отриманий внаслідок різних промислових процесів, пофарбував покришки в чорний колір. Виробники шин об'єднали сажу з бавовняними нитками, щоб зробити колеса міцнішими та стійкішими, а також підвищити здатність відводити тепло.

У результаті сажа стала важливим компонентом у сучасних автомобільних шинах. 
Іноді класичні та преміальні автомобілі оснащені покришками з білими стінками. Тобто, вони мають традиційний чорний протектор та білу боковину. Це означає, що шини з білими стінками не містять технічного вуглецю.

Чому автомобільні покришки чорні

Головний компонент шин

Сажа в автомобільних шинах являє собою хімічний матеріал, що утворюється в процесі згоряння різних нафтопродуктів. Технічний вуглець використовується як УФ-стабілізатор і пігмент. Виробники також застосовують таку складову як ізолюючий або провідний агент для різних гумових виробів, фарб, пластику та покриттів.

Використання технічного вуглецю підвищує зносостійкість та збільшує термін служби шин. У середньому виріб слугує близько 96 500 км. Крім того, деякі види шин можуть експлуатуватись довше. Однак інженери-хіміки виявили, що без використання сажі прослужать лише 8 000 км або навіть менше.

Підвищена зносостійкість покришок з технічним вуглецем обумовлена ​​низкою факторів. Додавання сажі:

  • збільшує міцність на розтяг,
  • збільшує опір абразивному зносу,
  • відводить тепло від брекерів та протекторів шин,
  • захищає шини від шкідливого впливу УФ-променів та озону.

Підвищена міцність також сприяє покращенню характеристик автомобіля: прискорення, гальмування та здатності проходити повороти. Ще однією перевагою технічного вуглецю є те, що він робить шини більш електропровідними.

Відсутність сажі у складі може призвести до накопичення статичних зарядів в автомобілі, котре здатне спричинити удар струмом. Та ж сама провідна властивість дозволяє транспортному засобу безпечно протистояти удару блискавки.

Крім того, чорні шини легко чистити. Уявіть, що у вас автомобіль із білими колесами, які постійно потрібно мити! А ось чорні шини зазвичай зберігають свій свіжий вигляд, поки котяться дорогою.

Отже, причина, чому автомобільні шини майже завжди чорні, а не білі, полягає у використанні у виробничому процесі матеріалу, під назвою сажа. Вуглецева сажа надає автомобільним шинам чорного кольору. Виробники використовують технічний вуглець через його різні переваги, у тому числі здатність підвищувати продуктивність і термін служби шин.

Попередня стаття Range Rover із пробігом: болючі проблеми короля позашляховиків
Range Rover із пробігом: болючі проблеми короля позашляховиків
Восьмимісні позашляховики: шукаємо на Automoto.ua
Наступна стаття Восьмимісні позашляховики: шукаємо на Automoto.ua

Популярні новини