Праворульні автомобілі: їх плюси і мінуси

27 листопада 2019

У відсотковому еквіваленті на дорогах України дуже невелика кількість праворульних автомобілів, але все ж вони є. В основному такі авто виробляються в Японії і Великобританії. Давайте розглянемо їх плюси і мінуси:

Плюси праворульних автомобілів

1. Їзда на машині з правим розташуванням керма зручна. На тротуар комфортно виходити в дощову погоду, коли багато калюж і бруду. Зручна парковка. Якщо вузькі дворові доріжки, то зручніше буде роз'їхатися із зустрічними авто саме на такій машині. Вести діалог з патрульними безпечніше (більше стосується співробітників поліції).

2. Безпека. При лобовому зіткненні удар найчастіше буде на ліву сторону. Якщо водій буде сидіти праворуч, і пасажирів в авто не буде, можна уникнути важких травм. Також дитяче крісло завжди встановлюють за сидінням водія, тому що це найбільш безпечне місце. Двері в цій ситуації відкривається біля тротуару - дитину буде зручніше дістати з машини.

Встановлення дитячого крісла в автомобілі з правим розташуванням керма

3. Японці славляться своїми авто з економною витратою палива, тому важливий плюс - низька витрата.

4. В Японії морський клімат - саме тому там при виробництві машин продумано найбільш якісне антикорозійне покриття.

5. Надійність і якість японських автомобілів, наявність багатьох цікавих опцій.

Мінуси праворульних автомобілів

1. Незручно їздити на трасах, де часто їздять фури. Обігнати фуру важко. Рекомендується тримати дистанцію, від'їхати трохи вправо перед обгоном для перевірки видимості, або є інший варіант - їхати за одною легковою машиною, і обганяти разом з нею. Також можна встановити реєстратор зліва в авто, який буде виводити інформацію на монітор. Або в крайньому випадку підказка пасажира завжди буде доречною.

2. Незручно перемикати коробку передач. Також часто, перемикаючи швидкості, водії плутають педалі, якщо до цього їздили на ліворульній машині.

3. Праворульним машинам в обов'язковому порядку необхідно переробити фари за європейськими стандартами. В цьому випадку японська оптика просто замінюється на європейську, яка відповідає державним стандартам. Якщо цього не зробити, то зустрічні авто будуть засліплені вашим світлом.

4. Проблеми з технічним обслуговуванням. Наші СТО орієнтовані на ліворульні машини, тому у них може не підійти обладнання для ремонту та діагностики авто з правим розташуванням керма. В даному випадку співробітники сервісу будуть робити все приблизно так, як для європейських аналогів автомобілів.

Можна зробити висновок, що праворульні машини досить комфортні і зручні у використанні, особливо в поїздках по місту. Складніше таким автомобілям впоратися з керуванням на трасах (тут все вирішує практика). Щодо технічних нюансів - їх можна усунути. Але незважаючи на всі перераховані вище аргументи швидше за все їх популярність не зросте.

Розберемося, чи дозволено рух таких авто в Україні за законом:

1. Відповідно до З.У. "Про дорожній рух" (16.07.1993) транспортним засобам, у яких праве розташування керма, забороняється брати участь у дорожньому русі. 

2. У постанові ВРУ №3914/XІІ зазначено, що обмеження відноситься до ТЗ, покупка, ввезення і реєстрація яких була проведена після 1993.

Тобто якщо машину ввезли до 1993, господар авто може спокійно роз'їжджати по дорогах України, як і ті люди, які потім її купують і реєструють на своє ім'я. Якщо ви зустрінете нові праворульні японські або британські автомобілі зі "свіжими" номерами, то скоріш за все це будуть старі моделі з оновленим кузовом. Імпорт та реєстрація нових машин з правим розташуванням керма зараз заборонені.

Попередня стаття Електронні водійські права вже з грудня
Електронні водійські права вже з грудня
Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям
Наступна стаття Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям

Популярні новини