Держава знову “взялась” за любителів випити і сісти за кермо. Нові покарання

9 вересня 2019

7169 складених протоколів на водіїв з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння - і це тільки за поточний рік і тільки по Києву. У кожному 5 випадку отримали травми чи загинули люди. 
На даний момент покарання за "п'яне водіння" становить 10200 грн. штрафу та позбавлення прав на 1 рік, а за повторне правопорушення протягом року санкції збільшуються до 20400 грн. і 3 років позбавлення прав. За 3 і більше таких порушень передбачений штраф у розмірі 40800 грн. і вже 10 років позбавлення прав на керування ТЗ.

тепер водії не наважуться керувати транспортом напідпитку

Число “п’яних” ДТП в Україні росте, і одна з головних причин - лояльне покарання за нетверезе керування авто. Але найближчим часом депутати планують посилити відповідальність для таких водіїв. “Нова” Верховна Рада розглядає ініціативу 2017 року, яка передбачає більш серйозні заходи для покарання водіїв, які керують автомобілем у нетверезому стані.
Вона передбачає наступне: якщо водій керував ТЗ у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння і це призвело до ДТП із тяжкими тілесними ушкодженням або летальним результатом, його чекатиме позбавлення волі від 8 до 10 років і заборона на керування транспортом на 10 років.

Якщо позбавлений прав порушник вирішить знову сісти за кермо і це призведе до описаних вище наслідків, він отримає тюремне ув'язнення терміном на 5 років і довічну заборону на керування транспортними засобами.

Відзначимо, що Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради рекомендує відхилити цей законопроект. На це є кілька вагомих причин. Юристи зазначили, що стан алкогольного або наркотичного сп'яніння є обтяжуючою обставиною, тому немає необхідності групувати деталі порушення в одну статтю Кримінального кодексу.

Також довічне позбавлення водійських прав суперечить статті 43 Конституції України, яка гарантує право на працевлаштування. Тобто, позбавлення водійських прав фактично позбавляє професійних водіїв можливості працювати і суперечить нормам Основного Закону України.

 

Попередня стаття В Україні почнуть зважувати авто просто під час руху
В Україні почнуть зважувати авто просто під час руху
Сенсаційний гіперкар Devel Sixteen показався на дорозі ... і не зміг вразити глядачів
Наступна стаття Сенсаційний гіперкар Devel Sixteen показався на дорозі ... і не зміг вразити глядачів

Популярні новини