Розмитнення американських авто. Приклади

10 січня 2019

Після набрання чинності змін до Податкового та Митного кодексів, що стосуються оподаткування закордонних машин при їх ввезенні в Україну, розмитнюється все більше "евроблях". Багато автовласників намагаються встигнути узаконити свій транспорт з тимчасово діючої "знижкою", економлячи пристойні суми на акцизному податку.

Нові закони також розширили можливості для тих, хто тільки замислювався про покупку автомобіля. Завдяки тому, що розмитнення здешевіло, закордонний авторинок став більш доступним. Велику роль зіграло і скасування екостандарту "Євро-5" для старих машин. Тепер є можливість везти моделі з двигунами великих об'ємів, а також старі авто.

Коротко про розрахунок ставки акцизного податку

Законодавець передбачив просту формулу акцизного податку для легкових авто, за якою його ставка обчислюється множенням базової ставки на коефіцієнти двигуна і віку. Розмір базової ставки залежить від типу і літражу мотора:

*бензинові:

об'ємом до 3000 см3 - €50

об'ємом понад 3000 см3 - €100

*дизельні:

об'ємом до 3500 см3 - €75

об'ємом більше 3500 см3 - €150

Для отримання коефіцієнта двигуна потрібно поділити об'єм ДВС в см3 на 1000 см3. А коефіцієнт віку дорівнює кількості повних календарних років з року, слідуючого за роком виготовлення автомобіля. Якщо транспортному засобу ще немає і року - застосовується значення 1, а якщо йому виповнилося понад 15 років - 15.

З гібридними авто справа куди простіша: ставка податку для них - €100 за 1 штуку.

Всі, хто встигне розмитнити машину за перші 90 днів з дня набрання законом чинності (до 23.02.2019 р), економлять на акцизному податку. У зазначений термін до базових ставок застосовується коефіцієнт 0,5. Але це відноситься до транспортних засобів, оснащеним тільки ДВС.

Розмитнення електромобілів

Нові норми передбачають оподаткування автомобілів, оснащених виключно електродвигуном/ами, акцизним податком. Ставка розраховується виходячи з ємності електробатареї - €1 за 1 кВт*год.

Мито для екологічного транспорту встановлено нульове. Що стосується ПДВ, то до 31 грудня 2022 року його не стягують. Таким чином, розмитнення електрокарів в Україні залишається вигідним.

Що тепер можна привезти з Америки?

Купуючи авто за кордоном, багато водіїв надають перевагу американському вторинному ринку. Це пов'язано з високою якістю транспортних засобів для місцевого споживача і низькими цінами. Такі автомобілі, як Honda Accord 2.4 і Toyota Camry 2.4 десятирічного віку і в хорошому стані, можна купити на аукціоні за $1500-1800. На сайті компанії AtlanticExpress є калькулятор, який дозволяє розрахувати вартість розмитнення, порівняти старі тарифи з новими.

Так, митне очищення десятирічної Toyota Camry 2.4 за $1800 обійдеться в:

Позашляховик Jeep Wrangler 3.6 2018 року в хорошій комплектації на торгах можна придбати приблизно за $22000. Заплатити при розмитненні потрібно буде на $10000 менше, ніж за старими тарифами:

Для любителів американської техніки стали доступні потужні моделі таких марок, як Buick, Dodge, GMC, Lincoln, Pontiac і т.д. Тепер є можливість ввозити автомобілі, які ще недавно не проходили по екостандартам. Варто враховувати, що вартість старих машин там значно нижча, ніж у нас. Перевірити їх історію, щоб переконатися у відсутності серйозних поломок, можна по Vin-коду, купивши Техзвіт CarFax. Загальнонаціональна база даних в обов'язковому порядку заповнюється дилерами, страховими агентами, співробітниками СТО та поліцейськими.

Підсумки

Купівля автомобіля в іншій країні - реальна можливість заощадити бюджет, отримати машину в багатій комплектації і гарному стані. Найбільш вигідно - купувати молоді авто з ДВС невеликих об'ємів. Якщо брати моделі з електродвигунами, то акцизний податок для гібридів дорівнює 100 євро за одиницю техніки, а для електромобілів - 1 євро за 1 кВт*год об'єму електроакумуляторів.

Крім того, тепер можна законно ввозити і розмитнювати старі машини. Подешевшав акцизний податок для авто з об'ємними двигунами, які були "непрохідними" за тимчасово чинним "законом №3251". Так що вибір моделей дійсно збільшився.

 

Попередня стаття Как сделать ремонт авто своими руками?
Как сделать ремонт авто своими руками?
Хіт-парад електромобілів, поставлених на першу реєстрацію в 2018 році
Наступна стаття Хіт-парад електромобілів, поставлених на першу реєстрацію в 2018 році

Популярні новини