Хіт-парад електромобілів, поставлених на першу реєстрацію в 2018 році

8 лютого 2019

Автомобілі виключно з електричною силовою установкою продовжують користуватися попитом серед українських автолюбителів. І на те є причини. Електричний автомобіль - екологічний, економічний, безшумний і простий в управлінні вид транспорту, який повільно, але впевнено витісняє машини з двигунами внутрішнього згоряння. Згідно зі статистичними даними МВС, за 2018 рік первинну реєстрацію пройшло 2300 електромобілів.

Подивимося, яка ситуація на внутрішньому ринку і які марки електромобілів найбільш затребувані:

Тепер пропонуємо детальніше розглянути марки і моделі, які обирали найчастіше:

1. Перше місце зайняв першопроходець в області конструювання автомобілів з електричною силовою установкою - Nissan Leaf. Більш того, він став переможцем в номінації «World Green Car 2018» ( «Найзеленіший автомобіль року») на Нью-Йоркському міжнародному автосалоні 2018. За минулий рік громадяни України поставили на облік 1063 електромобілів цієї марки.

2. Друге місце по первинній реєстрації зайняв електрофургон Renault Kangoo Z.E. з результатом в 271 зареєстрованих авто.

3. Також на ринку зросла частка представників німецького комфорту і технологічності - BMW I3. Первинну реєстрацію за 2018 рік пройшов 161 електромобіль.

4. Четверте місце зайняв Renault ZOE - компактний хетчбек, з найкращим показником дальності ходу серед компактних електромобілів (400 км) і 108 українців віддали перевагу саме йому.

5. Hyundai Ioniq Electric. В активі цього електромобіля 84 первинних реєстрацій.

6. Без Tesla рейтинг електрокарів був би неповноцінним, Tesla Model S - абсолютний рекордсмен за запасом ходу серед всіх електромобілів. На одному заряді Tesla S може проїхати 505 кілометрів. Але за все доводиться платити, причому чималі гроші. Комфорт і задоволення від управління Tesla Model S змогли дозволити собі лише 62 людини.

7. Далі слідує KIA Soul. Його за минулий рік було продано 59 одиниць.

Завершують десятку: Fiat 500E - 54 авто, Mercedes-Benz B-class - 46 авто, Toyota RAV-4 -38 електромобілів.

З повним списком Топ-20 моделей електромобілів, поставлених на первинну реєстрацію в 2018 році, ви можете ознайомитись з представленою нижче інфографікою:
Нові чи б/в?

Статистика "вікових" уподобань українців щодо електрокарів показує наступне: популярними залишилися вживані автомобілі, в основному 2012-2017 років. Левову частку склали імпортовані машини з пробігом (80%). Згідно зі статистикою, найбільш поширеними на українських дорогах залишаються автомобілі 2014-2015 років випуску. Перш за все, вибір на користь уживаних машин пов'язаний з вартістю авто, адже нові електрокари коштують в рази більше своїх бензинових побратимів.

Якщо говорити про нові автомобілі на електротязі, то їх на даний момент офіційно продається всього 4: BMW i3 (ціна стартує від 1 млн 173 тисячі грн.), Hyundai Ioniq (від 987 тис. гривень), Renault Kаngoo Z.E. (Від 880 тис. гривень) від і тепер уже Renault Zoe (від 865 тис. гривень).

Який тип кузова і колір обирали частіше?

Дані МВС говорять про те, що сьогодні електрокари-хетчбеки цікавлять українців набагато більше, ніж седани і купе. Так всього було зареєстровано 1662 авто в кузові хетчбек, в рази менше фургонів малотоннажних - 247 одиниць, 187 універсалів і 113 седанів.

У той же час українці зберегли вірність своїм традиційним смаковим уподобанням і купували автомобілі білих і сірих кольорів практично в однаковому кількісному співвідношенні (651 і 650 автомобілів). Число зареєстрованих авто з електродвигуном в синьому кольорі виявилося більшим, ніж в чорному, 291 авто і 269 відповідно. Також часто вибирали жовтий, червоний і рідше коричневий колір.Як відзначають експерти, до 2030 року кожен третій автомобіль в Європі буде електричним. Спостерігаючи за позитивною динамікою зростання продажів електрокарів за останні роки - це не викликає сумнівів. Але чи готова Україна до таких змін? Поки складно сказати, але деякі кроки в створенні нормативно-правових актів в цьому напрямку вже зроблені. Сподіваємося, що зовсім скоро більшість українців зможе дозволити собі купити авто на електротязі і статистика наступних років це тільки підтвердить.

 
Попередня стаття Розмитнення американських авто. Приклади
Розмитнення американських авто. Приклади
Виды и типы автомобильных шин
Наступна стаття Виды и типы автомобильных шин

Популярні новини