Skoda, Renault, Lada та інші: що «збирає» український автопром

14 грудня 2020

Вважаєте, що український автопром помер разом з останнім «Запорожцем», який з'їхав з конвейера ЗАЗу? Не поспішайте робити висновки: станом на 2020 рік Україна випускає легкові, автобуси і спецтехніку.

Які автомобілі збирають в Україні

Українські легкові автомобілі

Україна не займається повномасштабним випуском легкових автомобілів. У нас розвинене великовузлове складання. Це означає, що транспортний засіб збирають з машинокомплектів, виготовлених за кордоном і присвоюють VIN-код. Юридично такий автомобіль - український. 

ЗАТ «Єврокар» в селі Соломоново поблизу Ужгорода випускає авто марки Skoda. Тут збирають популярні моделі: Octavia, Fabia, Superb, Karoq і Kodiaq. Підприємство існує з 2001 року. 

Автомобіль Шкода збирають в Україні

ЗАТ «Запорізький автомобільний завод» - підприємство з багаторічною історією. Зараз на заводі з готових машинокомплектів збирають Renault Arkana для внутрішнього ринку і різні моделі Lada. 

Спецтехніка від українського виробника

В Україні налагоджено випуск спецтехніки: автобусів, тракторів, причепів, цистерн різного призначення. Підприємства активно створюють пожежну, комунальну і військову техніку. Ось список великих заводів: 

  • ТОВ ПК «Пожмашина» в Чернігівській області випускає пожежну, аварійно-рятувальну та спеціальну техніку;
  • «Запорізький автомобілебудівний завод» виробляє автобуси різного призначення;
  • «Barrel Dash» в Івано-Франківську збирає напівпричепи, бензовози, бітумовози, а також цистерни для транспортування різних рідин. 80% деталей спецтехніки українського виробництва, імпортні тільки елементи ходової; 
  • «Богдан Моторс» має кілька автоскладальних заводів, які випускають: міські, приміські та міжміські автобуси «Богдан» і «ISUZU» різної пасажиромісткістю, тролейбуси і шкільні автобуси;

Шкільний автобус Еталон побудований в Україні

  • Корпорація «Еталон» виробляє міські, міжміські, туристичні та шкільні автобуси. В асортименті підприємства представлені вантажівки різної вантажопідйомності та конструкції: шасі, бортові, напівпричепи, самоскиди, фургони і військові; 
  • Компанія «АвтоКрАЗ» випускає самоскиди, комунальну і дорожню техніку, причепи, а також армійські вантажівки.

Спецтехніка КрАЗ української збірки

Попередня стаття Бережемо гроші: 7 економічних дизельних седанів
Бережемо гроші: 7 економічних дизельних седанів
Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive
Наступна стаття Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive

Популярні новини