Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive

15 грудня 2020

Бачили в старих машинах з АКПП кнопку overdrive біля селектора? Напевно, ви замислювалися, навіщо вона потрібна і чому відсутня в сучасних авто? Ми розкриємо всі секрети кнопки "овердрайв". 

Для чого потрібен overdrive на автоматі

Овердрайв = економія палива 

Овердрайв - це підвищена передача. Вища ступінь автоматичної трансмісії включається тому випадку, якщо рух рівномірний і швидкісний. Наприклад, на трасі чи автомагістралі.

Для чого потрібна функція овердрайв

Овердрайв називають "підвищеною передачею", тому що при її передавальному співвідношенні залежний вал обертається швидше ведучого. На виході число обертів підвищується, а величина крутного моменту знижується. Швидкість руху залишається незмінною, але обороти двигуна падають. 

У режимі overdrive двигун працює на низьких оборотах, тому витрачає помітно менше палива. 

Чому автовиробники відмовилися від овердрайву

Якщо режим "овердрайв" допомагав економити, чому автовиробники від нього відмовились? Змова з АЗС? Зовсім ні. Причиною став розвиток автомобільних технологій і вдосконалення самих коробок передач. 

Кнопка overdrive була на автоматах з чотирма-п'ятьма передачами. Активація овердрайву блокувала перехід на передачу вище і КПП зупинялася на третій передачі і з максимальним обертовим моментом. 

Автоматична коробка передач без овердрайву

Технології розвивалися, трансмісії удосконалювалися і збільшувалася кількість передач. Зараз нікого не здивуєш автоматом-восьмиступкою. Такою коробкою передач оснащені Volkswagen Amarok, Range Rover Velar, майже всі моделі Jaguar і BMW і навіть фургон IvecoDaily.

Семи-, восьми- і тим більше, девятидіапазонні АКПП не потребують кнопки овердрайву, тому що мають кілька підвищених передач. Вони самостійно відмінно адаптуються до стилю водіння. 

Попередня стаття Skoda, Renault, Lada та інші: що «збирає» український автопром
Skoda, Renault, Lada та інші: що «збирає» український автопром
Volkswagen Polo Sedan і Skoda Rapid: що краще
Наступна стаття Volkswagen Polo Sedan і Skoda Rapid: що краще

Популярні новини