Поради механіка: як допомогти гальмам пережити зиму

4 грудня 2019

Всім автолюбителям добре відомо, що в зимовий сезон ризик потрапити в аварію значно збільшується. Одним тільки водійським досвідом уберегти себе від дорожньо-транспортних пригод не вдасться, тому необхідно правильно підготувати автомобіль до морозів.
Ми не будемо говорити, що треба перевзути шини і залити незамерзаючу рідину в бачок омивача - це зрозуміло і так. Піднімемо тему гальм - як треба доглядати за ними в зимовий період, щоб не злетіти з дороги.

Хімічні реагенти, сіль і висока вологість не кращим чином впливають на гальмівну систему. Тому взимку потрібно ретельно доглядати за нею, щоб зберегти в хорошому стані всі елементи і уникнути плачевних наслідків. Отже, які кроки слід прийняти:

  1. Під час міжсезонного техобслуговування перевірити температуру кипіння гальмівної рідини. Якщо значення виявиться нижче 180 градусів, замініть її, керуючись рекомендаціями автовиробника.
  2. Зверніть увагу на дискові механізми, гальмівні колодки, рухливість поршнів і супортів. Якщо виявите, що окремі елементи функціонують не так, як повинні - зніміть їх і очистіть. Також не зайвим буде звернути увагу на гальмівні шланги - це допоможе запобігти виникненню тріщин і порушенню герметичності.
  3. Обов'язково перевірте ручник. Зверніть увагу на стан тросів і рухливість механізмів. На елементах стоянкового гальма не повинно бути ніяких перегинів або слідів корозії та інших ушкоджень.
  4. Протестуйте автомобіль на спеціальному стенді і подивіться, наскільки ефективно будуть працювати гальма. На такому приладі також можна буде побачити величину опору кочення і рівномірність розподілу зусиль між колесами.


як експлуатувати гальма у зимовий сезон фото У зимовий період колодки автомобіля раптово можуть почати скрипіти. Із цим стикаються багато автомобілістів. Причина криється в тому, що особливості експлуатації машини взимку можуть прискорити знос гальмівних колодок. Так, на їх термін служби впливає не так манера водіння, як конструкція автомобіля: коробка передач, наявність систем ABS і ESP і стан гальмівного механізму в цілому.

Щоб не випробовувати долю, варто заздалегідь провести повну діагностику. В першу чергу оцінити стан гальмівних дисків і товщину фрикційних накладок. Якщо товщина фрикційного шару менше 5 мм, то ситуацію вже можна назвати критичною.
До речі, причиною скрипу також може бути сигнал електричного індикатора зносу колодок. Багато автовиробників встановлюють спеціальну металеву пластинку в конструкцію фрикційних накладок. Вона починає скрипіти по поверхні диска, повідомляючи власникові про критичний знос.

Однак не варто панікувати завчасно! Взимку скрегіт при гальмуванні може бути викликаний абразивної сумішшю, яка утворюється з кристалів дорожньої хімії, пилу, що утворився в процесі стирання накладок, і підвищеної вологості. Такі скрипи повинні зникнути після мийки, щоправда не надовго.
Якщо дратівливий звук не зникає, або навіть посилюється, негайно зверніться на СТО для діагностики колодок. Можливо вам доведеться замінити їх, щоб не залишитися з несправними гальмами на засніженій дорозі.

Окрему увагу варто звернути на гальмівну рідину. Цей засіб має властивість розчиняти в собі воду, отже при мінусовій температурі буде замерзати і перетворюватися в крихітні кристалики. Нескладно здогадатися, що це може стати причиною пошкодження гумових ущільнювачів та інших деталей гальмівної системи.
Щоб уникнути таких наслідків, для зимового сезону радимо вибирати синтетичну гальмівну рідину на основі полігліколей, яка містить інгібітори корозії і запобігає окисленню при високих температурах. Така авторідина витримує практично будь-які морози, не густіє і відмінно підходить для використання в автомобілях з опціями ABS і ESP.

Попередня стаття "Антидощ": потрібен, чи ні?
"Антидощ": потрібен, чи ні?
Користь жовтих окулярів: правда чи маркетинг?
Наступна стаття Користь жовтих окулярів: правда чи маркетинг?

Популярні новини