Фахівці «Євротерміналу» розкривають особливості морських перевезень автомобілів з США

27 травня 2021

За спостереженнями фахівців "Євротерміналу" автомобільний ринок України переживає небувалий підйом за останні 5 років. Навантаження на логістичні компанії зросла. Цьому сприяє інтенсивний ввезення в Україну старих аукціонних автомобілів з США.
Оскільки доставка автомобілів із США і Японії здійснюється на великі відстані в порівнянні з доставкою з Європи, найбільш підходящим видами транспорту традиційно є морський і авіаційний. Однак для масового потоку автомобілів транспортування літаком досить дороге задоволення, яке можуть дозволити собі покупці ексклюзивних дорогих іномарок.

Для доставки автомобілів великими партіями майже всі транспортні компанії вибирають морські перевезення. У компанії «Євротермінал» відзначають, що в системі логістики автомобілів з-за кордону морські перевезення займають левову частку серед усіх видів транспортних засобів.

«Всупереч поширеній помилці, що морські перевезення займають місяці і пов'язані з безліччю ризиків, ми констатуємо, що доставка автомобілів по морю - це економічно найбільш доцільний і безпечний інструмент логістики», - запевняє генеральний директор «Євротерміналу» Олександр Ейсмонт.

За даними фахівців "Євротерміналу", сьогодні доставка автомобіля в порт Одеси з США в Європу займає від 10 до 14 діб, з огляду на поправки, пов'язані з погодними умовами. Останні 10 років морські перевезення є одним з найбільш точних способів доставки, оскільки суди працюють в умовах максимально ущільненого графіка. Це означає, що оператори давно виробили детальну карту дій для мінімізації ризиків.

Компанія «Євротермінал» має багатий досвід в роботі з двома основними варіантами доставки автомобілів морем: в закритих контейнерах і методом ROR (roll-on-roll).

Контейнерні перевезення автомобілів морем

Такий спосіб найчастіше використовується для транспортування автомобілів на величезні відстані і часто не тільки морем, але і через океан. Такий спосіб гарантує цілісність і збереження товару, оскільки сертифікований металевий ISO-контейнер надійно захищає від механічних пошкоджень. Також контейнерні перевезення дозволяють транспортувати автомобілі «не на ходу» (наприклад, без двигуна і трансмісії).

Контейнери бувають в двох варіантах довжини: на 40 футів і на 20 футів. 40-футовий дозволяє розмістити кілька автомобілів в два яруси. Він може також вмістити кілька мотоциклів додатково до автомобілів і годиться, як правило, для дешевих іномарок. На момент прибуття такого судна на територію «Євротерміналу» такі контейнери можуть розвантажуватися з допомогою спеціальної техніки, що дозволяє акуратно витягувати навіть пошкоджений автомобіль.

У свою чергу, автомобілі преміум-класу прийнято перевозити в 20-футових контейнерах. Цей спосіб є більш дорогим, проте дозволяє перевозити додатково не тільки сам автомобіль окремо від інших, але і запчастини замовника, який високо цінує швидкість і якість доставки.

Транспортування морськими судами способом Roll-on-Roll

Фахівці «Євротерміналу» рекомендують такий спосіб доставки автомобіля на невеликі відстані. Такі судна обладнані зовнішніми і внутрішніми палубами, які мають ряд спеціальних пристосувань для навантаження і фіксації автомобілів. Автомобілі завантажуються на такі палуби своїм ходом, розміщуючись по схемі, затвердженій капітаном судна.

З переваг такого способу транспортування, менеджмент «Євротерміналу» відзначає нижчі витрати на перевезення в зв'язку з відсутністю спеціальної техніки (крани, навантажувачі), оскільки автомобіль заїжджає і вивантажується самостійно.

Разом з тим, Олександр Ейсмонт відзначає відносно невисокий рівень захисту автомобіля при перевезенні відкритим способом, оскільки він може бути схильний до механічних пошкоджень. Крім того, в компанії «Євротермінал» підкреслили, що не всі порти в Україні можуть приймати такі судна, так як належним чином не обладнані для розвантаження ROR-судів. Експерти «Євротерміналу» рекомендують використовувати цей спосіб транспортування тільки для негабаритних авто в повністю справному стані.

Як відзначають логісти «Євротерміналу», незалежно від того, який спосіб морського перевезення вибере замовник, він завжди має можливість відстежувати рух вантажу за допомогою сучасних онлайн-платформ. А будь-який вантаж, відкритий автомобіль або в контейнері, підлягає обов'язковому страхуванню для гарантії його цілісності.

Попередня стаття Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Для чого потрібне страхування КАСКО для юридичних осіб?
Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?
Наступна стаття Нижче нікуди: навіщо сидіння опускають до самої підлоги?

Популярні новини