Покращуємо ходові якості авто: 4 прості способи

21 грудня 2022

Як покращити ходові якості автомобіля

Чистого, затишного салону та приємної музики недостатньо, щоб зробити поїздку комфортною. Для цього важливими є ходові якості автомобіля. Хороша новина у тому, що покращити їх під силу практично кожному власнику машини. Отже, що робити, щоб поліпшити ходові якості автомобіля?

Ці поради стануть у нагоді тим, хто раптово виявив дискомфорт у поїздці. Начебто все добре, але машина їде "якось не так".

1. Перевірте тиск у шинах

Надмірне накачування шин є поширеною причиною “грубої” поїздки. Занадто високий тиск знижує податливість покришки і псує загальний комфорт.

Як колеса та покришки впливають на комфорт поїздки

2. Виберіть менші колеса та звичайні шини

Крім тиску в шинах, колеса великого розміру та високопродуктивні шини також можуть створювати дискомфорт у поїздці.

Колеса великого діаметру вимагають відповідно більшого розміру шин. Часто ці шини також модернізуються до високопродуктивних. Такі покришки збільшують пляму контакту та покращують зчеплення з дорогою.

У високопродуктивних шин боковини жорсткіші, ніж у звичайних. Саме тому "спортивні" покришки опираються деформації під час проходження поворотів. Але відсутність гнучкості шин погіршує ходові якості.

Якщо м'якість поїздки є пріоритетом, поверніться до стандартних або менших розмірів коліс. У комплекті із ними використовуйте звичайні шини.

3. Продіагностуйте підвіску

Вашому автомобілю вже кілька років або ви придбали вживану машину? Можливо, термін служби компонентів підвіски минув, і їх слід замінити. Це здатне кардинально підвищити м'якість поїздки

Зношені амортизатори є однією з основних причин поганих ходових якостей, оскільки вони більше не здатні поглинати та гасити нерівності поверхні.

Зношені гумові втулки та опори двигуна також будуть передавати удари та вібрації в салон. Перевірте автомобіль, щоб визначити, чи потрібно замінити будь-який з цих компонентів.

Чим шкідлива модифікація підвіски автомобіля

4. Дізнайтеся історію машини

Якщо ви придбали старий автомобіль і незадоволені ходовими якостями, поцікавтеся його історією. Можливо, було зроблено модифікацію підвіски.

Автовласники модифікують підвіску, щоб покращити керованість. Це означає встановлення жорсткіших та коротших пружин разом із жорсткішими амортизаторами. Дехто навіть замінює гумові втулки на тверді поліуретанові.

Всі ці модифікації зроблять автомобіль стійкішим у поворотах і на гоночній трасі. Можливо, попередній власник любив додати адреналіну до поїздки. 

Однак на звичайних дорогах, не призначених для змагань, високопродуктивні підвіски погіршують ходові якості та негативно впливають на загальний комфорт.

Крім "твердої" поїздки, модифікації підвіски способи викликати й інші проблеми. Жорсткі налаштування негативно впливають на зчеплення коліс із дорогою та загальну стабільність. В результаті водієві складно зберігати контроль над машиною, особливо на високих швидкостях та/або на мокрій дорозі.

Автомобіль може виглядати низьким і крутим, але на міських вулицях пасажири відчують жорстку поїздку, а водій - складнощі з керуванням.

Попередня стаття Прогоріла прокладка ГБЦ: симптоми та рішення
Прогоріла прокладка ГБЦ: симптоми та рішення
Як відкрити авто, якщо замок замерз?
Наступна стаття Як відкрити авто, якщо замок замерз?

Популярні новини