Чи зменшується запас ходу бензинового авто взимку?

21 листопада 2022

Чому взимку збільшується витрата бензину

Власники електромобілів знають, що їхній транспорт втрачає частину свого запасу ходу в холодну погоду. І це серйозний недолік. А от машини з традиційним ДВЗ такою проблемою не страждають. Чи страждають? Як насправді впливає холод на витрату пального? Ми зібрали для вас факти і цифри.

Як мінусова температура впливає на ДВЗ?

Холодна погода впливає на запас ходу бензинових автомобілів. Наприклад, коли на вулиці -6℃, витрата палива збільшується приблизно на 15%. В коротких поїздках витрата зростає приблизно на 24%. Снігові “шапки” на даху та капоті роблять машину важчою та менш економною: кожен зайвий 1% ваги вимагає додаткових 0,5% бензину.

Головні “пожирачі” пального та запасу ходу 

Ось головні причини, які збільшують витрату і зменшують діапазон пробігу авто:

  • система HVAC або нашою мовою ОВіК - опалення, вентиляція, кондиціонування. Робота цих функцій потребує живлення, збільшує витрату палива та знижує запас ходу автомобіля. Раніше ми рахували, скільки потрібно бензину для роботи кондиціонера
  • щільна атмосфера. Холодне повітря щільніше, тому збільшує опір автомобіля і змушує його використовувати більше енергії для руху;
  • слизькі дороги. Обледенілі та засніжені дороги знижують зчеплення шин з дорогою, тому гальмування вимагає від автомобіля підвищеної витрати енергії;
  • недостатнє прогрівання авто. Автомобілі з бензиновим або дизельним двигуном взимку потрібно прогрівати. У поїздках на невеликі відстані робочі рідини не встигають досягти ідеальної температури. В результаті ефективність використання палива знижується.

Як змінюється витрата пального в зимовий час

Ось скільки пального потребують найнеобхідніші опції в авто:

 Ближнє світло фар   1,1 л/год 
 Обігрів лобового скла (холодний двигун)   0,8 л/год
 Обігрів салону   0,25 л/год 
 Обігрів сидінь та дзеркал   0,1 л/год 

Як холод впливає на витрату та запас ходу гібридів?

Гібридні автомобілі використовують бензин та електроенергію, тому холодна погода також впливає на їх діапазон пробігу. Витрата палива може зрости до 32%, коли на вулиці -6℃. Натомість гібриди втрачають менше запасу ходу взимку, ніж електромобілі, а на випадок форс-мажору вони завжди мають ДВС.

Хоча існують ефективні способи знизити витрату палива, в зимовий час доведеться змиритися з тим, що на повному баку ви можете проїхати менше, ніж влітку.

Попередня стаття Авторинок Німеччини: що продають та за скільки? Топ-15 моделей
Авторинок Німеччини: що продають та за скільки? Топ-15 моделей
Скільки коштують авто в регіонах та де найбільше оголошень продажу
Наступна стаття Скільки коштують авто в регіонах та де найбільше оголошень продажу

Популярні новини