Скільки потужності та пального забирає кондиціонер?

5 травня 2022

Кондиціонер в авто для сучасних водіїв - це елемент, який існує “за замовчуванням”. Так, ми звикли до можливості створити комфортний клімат в салоні. І навіть не задумуємось про те, скільки енергії в двигуна забирає робота кондиціонера. Хоча кожному автомобілісту варто знати, яку кількість кінських сил та пального потребує такий комфорт.

Скільки кінських сил “краде” кондиціонер?

Будь-який автомобільний кондиціонер забирає частину потужності в двигуна. Старіші моделі - більше, новіші - менше. В сучасних авто на роботу клімат-контролю витрачається приблизно 4 к.с. Але ця цифра може сягати й 5-7 “конячок”. Все залежить від моделі кондиціонера, інтенсивності його роботи та потужності самого двигуна. 

А тепер уявіть: під капотом 100-сильний двигун, за вікном спека, отже клімат працює “на всю”. Авто їде на обгін або ж піднімається вгору крутим схилом. І раптом - мінус 7 к.с. потужності. Додайте до цього роботу освітлення, радіо і ще кількох гаджетів. Скільки ж потужності залишиться? 

Вважається, що робота клімата в салоні найсильніше позначається на ефективності малолітражних двигунів. Для моторів об'ємом від 3 літрів втрата кількох “коней” не буде критичною. Водій її навіть не помітить.

Скільки бензину “бере” кондиціонер?

Ви заперечите, що для функціонування системи кондиціонування потрібен фреон, а не бензин. Так, але працює компресор “клімата” за рахунок енергії двигуна, отже, збільшує витрату пального. Скільки ж це в цифрах?
Під час поїздки з кондиціонером витрата пального зростає від 0,3 л до 0,8 л на кожні 100 км. Це особливо помітно в довгих подорожах. До речі, “зимові” пристосування, як от підігрів скла та дзеркал, обходяться в 0,5 л/100 км. 

Чи варто відмовлятись від кондиціонера задля економії?

Звичайно, ніхто не змушує відмовлятись від комфорту в салоні. В щоденних рутинних поїздках втрата кількох “конячок” залишається непомітною. Але все ж варто пам'ятати про “апетит” кондиціонера, коли збираєтесь обганяти фуру на трасі чи йти на підйом.

Автовиробники потурбувались про збереження потужності двигуна. Для цього вони налаштували автоматичне відключення системи кондиціонування під час розгону. Але це стосується лише нових авто. 

А от якщо економія пального для вас - задача №1, тоді слід дотримуватись правил використання кондиціонера в авто. Коли система охолодження/обігріву працює справно, тоді й не забирає зайвих ресурсів.

Попередня стаття 5 корисних автоаксесуарів, які помістяться в “бардачку”
5 корисних автоаксесуарів, які помістяться в “бардачку”
Незалежні від пального: шукаємо електрокари на AutoMoto.ua до 15 000$
Наступна стаття Незалежні від пального: шукаємо електрокари на AutoMoto.ua до 15 000$

Популярні новини