Все про чіп-тюнінг: поради фахівців

10 січня 2020

Налаштовані відкоригувати програму роботи двигуна і підвищити його характеристики? У мережі радять використовувати такий метод, як чіп-тюнінг. Це спосіб змінити програми блоку управління мотора авто, щоб покращити його потужність. Відомо, що перепрошивка двигунів із турбонаддувом збільшує характеристики і крутний момент у середньому на 30-50%. У випадку з атмосферними моторами приріст зазвичай не перевищує 10%.

Зараз на ринку можна знайти безліч фахівців, які обіцяють "прокачати" двигун вашого авто. Всі вони застосовують загальну методику, тому наслідки втручання також ідентичні.

Переваги чіп-тюнінгу

Популярність корекції роботи двигуна обумовлена ​​тим, що це значно покращує характеристики силового агрегату. Наприклад, 2-літровий турбований бензиновий мотор Volkswagen третього покоління з потужністю 220 кінських сил можна "прокачати" до 315 "коней". Серед інших бонусів чіп-тюнінгу - прискорена робота агрегату і зниження амортизації при натисканні на "газ". Цим зараз страждають практично всі масові моделі.
 
До речі, якісний і професійний чип-тюнінг ні в якому разі не збільшує витрату палива. А якщо мотор працює на "дизелі", то навіть дозволяє економити 5-10% в деяких режимах експлуатації, хоча чіпований агрегат швидше розвиває швидкість.
 
Варто попередити, що неможливо досягти подібного результату при установці неякісних "гаражних" програм. Народні умільці рідко перевіряють свою роботу в реальних дорожніх умовах. В результаті таке авто підійде хіба що для гоночного треку. Експлуатувати його в місті буде просто незручно.
Чіп-тюнинг двигуна автомобіля фотоПобічні ефекти

Перед тим як прийняти рішення відкоригувати роботу силового агрегату, необхідно прийняти до уваги, що навіть якісна прошивка негативно позначиться на ресурс двигуна і трансмісії.
Також чіп-тюнінг - це вагома причина позбавити вас гарантії. Дилери навчилися визначати, був мотор автомобіля чипованим чи ні, навіть якщо власник попередньо зробив «відкат» до заводської програми.

Вплив на мотор

Абсолютно очевидно, що зайве навантаження на мотор провокує швидкий знос агрегату. Також не секрет, що дешеві прошивки тільки погіршують ситуацію, підвищуючи ризик детонації через некоректно збалансовану подачу пального - найбільше пошкоджень виникає у зв'язку із збіднінням паливо-повітряної суміші.
 
Вплив на турбіну двигуна

Будь-який турбокомпресор має максимально допустиме значення оборотів. Все, що перевищує це число, підвищує тиск наддуву і руйнує "здоров'я" турбованого компресора.

Вплив на трансмісію

Від підвищеного навантаження на коробку передач чіпованого автомобіля страждає будь-який вид трансмісії. Як було сказано раніше, всі елементи конструкції авто розраховані на певний крутний момент. 

  • У випадку з механічною трансмісією в першу чергу "вмирає" зчеплення;
  • Роботизовані коробки передач не стали винятком - власники авто з такою трансмісією стикаються з передчасним зносом подвійного зчеплення;
  • Водії чипованних автомобілів на "автоматі" стабільно стикаються із зносом основних елементів коробки передач.

Напевно, кожен автомобіліст захоче додати декілька зайвих "конячок" до характеристик мотора. Однак варто добре задуматися про наслідки, прийняти зважене рішення і пам'ятати, що будь-які роботи в системах автомобіля - це ризик завдати шкоди окремим елементам силового агрегату. Знаючи про всі перераховані вище підводні камені, ви зможете уникнути більшості помилок.

Якщо у вас залишилися які-небудь питання, радимо подивитися це відео. Спеціаліст доступною мовою розповідає про процес чіпування мотора, відповідає на популярні питання і проливає світло на недоліки і переваги цього методу збільшення потужності двигуна:

Попередня стаття У Mercedes-Benz створили машину для всесвіту "Аватара"
У Mercedes-Benz створили машину для всесвіту "Аватара"
Чому не працює антигравійна плівка?
Наступна стаття Чому не працює антигравійна плівка?

Популярні новини