Хетчбек і хардтоп: гід по типам кузова автомобіля

3 лютого 2021

Ви знаєте, чим відрізняється седан від хетчбека? Мабуть, так. Ускладнимо питання. Як виглядає ліфтбек? Пропонуємо розібратися у відмінностях між різними типами кузова. 

Седан

Купити седан Mercedes на AutoMoto.ua

Седан - найбільш традиційний і типовий стиль кузова, який пропонують більшість марок. У нього четверо дверей і багажник. Седан відрізняється конструкцією з рамними вікнами з опорними стійками, закритим дахом і окремою кришкою багажника. 

Седани доступні в різних розмірах, таких як малолітражні, компактні, середні і повнорозмірні. Приклади седанів: Hyundai Accent, Mercedes A-Class Sedan, Honda Civic. 

Універсал

Купити Subaru на AutoMoto.ua

Універсали схожі на седани, але мають подовжену лінію даху, яка об'єднує пасажирський і вантажний простір. Замість дверцят багажника в універсалів п'яті двері. Деякі, такі як Subaru Outback або Audi A4 Allroad, мають збільшений кліренс і захист кузова, тому схожі на позашляховик (SUV). 

MPV або мінівен

Купити мінівен на AutoMoto.ua

MPV - автомобіль для перевезення від 7 до 8 осіб в залежності від моделі. Їх називають мінівенами, але вони далекі від «міні». Такі моделі вищі, ніж універсали, і пропонують величезний простір для багажу. Для зручності посадки або завантаження речей мінівени оснащені розсувними дверцятами. Поширеними прикладами MPV є Renault Grand Scenic, Honda Odyssey, Chrysler Pacifica. 

Хетчбек 

Купити хетчбек Фольксваген Гольф на AutoMoto.ua

Хетчбек являє собою транспортний засіб з 2 або 4 дверима, але не має окремої кришки багажника. Задні двері включають в себе вікно і піднімаються вгору, відкриваючи вантажний відсік. Тому хетчбеки називають трьох- або п'ятидверним. Задні сидіння часто складаються, на випадок, якщо знадобиться додатковий простір для багажу. Найвпізнаваніші хетчбеки: Volkswagen Golf, Suzuki Swift.

Купе 

Купити Ауді ТТ в Україні на AutoMoto.ua

Купе - двохдверні автомобілі з фіксованою дахом, спортивні та компактні, як Audi TT Coupe. В основному купе двомісні, наприклад, Porsche 718 Cayman. У чотиримісних варіантах другий ряд сидінь тісний і некомфортний для довгих поїздок. 

Все частіше з'являються чотирьохдверні версії купе для більших автомобілів, як Mercedes GLE Coupe, Renault Arkana. Від звичайних кросоверів їх відрізняє похила лінія даху. 

Хардтоп 

Купити Міні Купер на AutoMoto.ua

Hardtop - 3-дверний, 2- або 4-дверний автомобіль без рамних дверних вікон і без опорних стійок. Хардтопом може бути седан, універсал, хетчбек. Яскравий приклад - Mini Cooper. 

Фастбек

Що таке кузов фастбек

Фастбек має похилу лінію даху, яка спускається до самого заднього бампера без "сходинки".

Ліфтбек

Ліфтбек Шкода Рапід на AutoMoto.ua

Ліфтбек - різновид хетчбека. Головна відмінність - виступ над багажником, який робить профіль кузова схожою на седан. Як і у хетча, у ліфтбека задня частина даху і кришка багажника об'єднані в один елемент. Ви часто бачили на вулицях ліфтбек Skoda Rapid, Audi A7 Sportback.

Родстер

Купить родстер Audi R8 на AutoMoto.ua

Родстер спочатку був двомісним відкритим автомобілем з мінімальним захистом від атмосферних впливів - без верхнього або бокового скла - хоча, можливо, з додатковим жорстким або м'яким верхом. У сучасному значенні це просто двомісний спортивний автомобіль з відкидним верхом. Mercedes-AMG GT, Audi R8. 

Ландо

Що таке кузов ландо

Ландо - автомобіль, в якому є дах над передніми сидіннями і задніми дверима. Над задніми кріслами дах складається. 

Фаетон

Що таке кузов фаетон

Фаетон - дво- або трьохрядний автомобіль зі складним тканинним дахом, але без бічного захисту від негоди. Ранні Phaetons мали високо встановлене сидіння водія. Сучасний VW Phaeton отримав свою назву від цього стилю, але не має нічого спільного з конструкцією. 

Кабріолет 

Автомобілі в кузові кабріолет

Кабріолет - автомобіль зі складаним дахом.  

Купе-кабріолет 

Купити Вольво на AutoMoto.ua

Купе-кабріолет відрізняється від звичайного купе конструкцією даху. У цьому випадку дах жорсткий, складається з декількох елементів і ховається в багажник. Сучасні купе-кабріолети - це Volvo C70, Mercedes SLK. 

Попередня стаття 5 міфів про іржу авто, в які ми віримо
5 міфів про іржу авто, в які ми віримо
7 фактів про BMW, яких ви не знали
Наступна стаття 7 фактів про BMW, яких ви не знали

Популярні новини