7 фактів про BMW, яких ви не знали

4 лютого 2021

В наші дні BMW відома тим, що створює розкішні автомобілі, орієнтовані на водія, але спочатку все було зовсім інакше.

Для тих, кому цікаво, що означає BMW, - це Bayerische Motoren Werke AG. 

Що означає назва компанії BMW

За більш ніж 100 років свого існування компанія BMW пройшла довгий шлях від виробництва авіадвигунів в часи Першої світової війни для Німецької імперії до створення затребуваних розкішних автомобілів.

BMW починала з виробництва авіаційних двигунів 

Дивіться також каталоги:

Компанія BMW виробляла авіаційні двигуни

У 1913 році Карл Фрідріх Рапп створив в Мюнхені компанію Rapp-Motorenwerke, яка мала намір розробляти авіаційні двигуни незадовго до початку Першої світової війни. Через потреби в винищувачах, які з'явилися разом з війною, Рапп отримав можливість надати кілька авіадвигунів для їх побудови. 

Пізніше Рапп встановив партнерські відносини з Фран-Джозефом Поппом і Каміло Кастильони, і вони стали BFW (Bayerische Flugzeug-Werke). У 1916 році компанію перейменували в BMW і вона перетворилась в одного з кращих виробників двигунів з моделями BMW IIIa і BMW 801. У кінці Другої світової війни BMW припинила випуск авіаційних двигунів.

BMW довелося почати виробництво автомобілів за Версальським договором

Перший мотоцикл BMW фото

Версальський договір був перемир'ям, підписаним між союзниками і Німеччиною в 1919 році, після закінчення Першої світової війни. З цим документом німецьким компаніям було заборонено продовжувати будь-яке військове виробництво, в тому числі авіаційних двигунів. В результаті BMW вирішила диверсифікувати свою діяльність. На той час залізничні гальма і мотори були новим бізнесом. 

У 1923 році побудований перший мотоцикл BMW. У 1928 році BMW придбала компанію Fahrzeugfabrik Eisenach, яка мала гарну репутацію виробника автомобілів, і приєдналася до автомобільного світу. 

Першим автомобілем BMW була модель Dixi

Перша модель автомобіля BMW Dixi

Fahrzeugfabrik Eisenach (пізніше Automobilwerk Eisenach) отримала ліцензію на виробництво німецької версії британського Austin 7. Спочатку ця версія називалася Dixi. Після того, як BMW придбала компанію, назву Dixi було змінено на BMW Dixi, а потім на BMW 3/15 DA-2. У BMW 3/15 DA-2 внесені деякі поліпшення. 3/15 вказує ліцензійну категорію (3) і потужність (15). 

У 1932 році BMW побудувала свою першу незалежну лінійку автомобілів з оригінальним дизайном моделі 3/20. Справедливо сказати, що Dixi є попередником автомобільної історії BMW.

Rolls-Royce належить BMW 

Rolls-Royce володіє компанія BMW

З 1998 року Rolls-Royce належить сімейству BMW. BMW придбала Rolls-Royce PLC за 66 мільйонів доларів. Після цього BMW зареєструвала Rolls-Royce Motor Cars, отримавши на неї повні права в 2002 році, і відкрила новий завод в Західному Суссексі, Англія, в 2003 році. 

BMW описує Rolls-Royce Motor Car як ексклюзивного виробника складних розкішних автомобілів, таких як Phantom, Ghost, Wraith, Cullinan і Dawn. Всі вони можуть бути адаптовані під конкретного клієнта.

Штаб-квартира BMW побудована в формі чотирициліндрового двигуна 

Як виглядає штаб-квартира компанії BMW

Штаб-квартира BMW знаходиться в Мюнхені, Німеччина. Дизайн вежі BMW був розроблений австрійським дизайнером Карлом Шванцер. Цей хмарочос має форму чотирьох вертикальних циліндра, що нагадують чотирициліндровий мотор. 

Ця будівля діаметром 52,30 м і висотою 101 м вважається архітектурним шедевром. Штаб-квартира BMW є пам'яткою міста і з 1999 році оголошена історичним будинком, що охороняється. 

Перший електромобіль BMW побудувала в 1972 році

Перший етап випробування електромобіля стався під час Олімпіади 1972 року: модель BMW 1602e була готова до появи. Завдання полягало в тому, щоб використовувати її в якості ведучого автомобіля для змагань з бігу на довгі дистанції і при необхідності перевозити співробітників.

Що стосується ефективності, BMW 1602e використовував 12 акумуляторних батарей вагою близько 350 кг. Він міг проїхати 60 км на одній зарядці. Тому акумулятор потрібно було заряджати або міняти кожні 60 км. Незважаючи на те, що він не був придатний для масового виробництва, цей прототип відкрив двері для подальших досліджень і поліпшень в цій області.

BMW як і раніше випускає деталі для класичних авто Другої Світової Війни

BMW ретро-автомобіль

Деякі класичні автомобілі BMW, такі як Isetta, Series 8 і BMW M1, а також мотоцикли, використовуються досі і вимагають ремонту. Компанія продовжує випускати оригінальні деталі до моделей, які зняті з виробництва. У лютому 2012 року BMW відкрила інтернет-магазин оригінальних запчастин. Кожна деталь продається з гарантією. Це відмінне рішення для ремонту класичного автомобіля BMW.

Попередня стаття Хетчбек і хардтоп: гід по типам кузова автомобіля
Хетчбек і хардтоп: гід по типам кузова автомобіля
5 кращих мотоциклів для початківців
Наступна стаття 5 кращих мотоциклів для початківців

Популярні новини